۶ عنصر میکرو
۴۰۰D1=
۰۰/۰ a
۸۸/۲ b
۷۶/۵ b
۸۰/۴ a
۵۰۰D2=
۰۰/۰ a
۱۹/۱۹ a
۸۳/۷ b
۳۶/۳ a
۶۰۰D3=
۰۰/۰ a
۲۱/۲ b
۰۲/۱۲ a
۴۷/۳ a
۷۰۰D4=
۰۰/۰ a
۴۴/۱ b
۰۱/۱۱ a
۰۷/۳ a
میانگینهای دارای حروف مشترک در هر ستون اختلاف معنی داری باهم ندارد.
فصل پنجم
نتیجه گیری کلی و پیشنهادات
۱–۵: نتیجه گیری کلی
به طور کلی نتایج تاکید کرد که وجود علفهای هرز در مزارع گندم، یکی از عوامل تأثیر گذار بر عملکرد در منطقه به شمار میرود. تراکم کاشت گندم تأثیر معنی داری بر عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، تعداد سنبله بارور، وزن هزار دانه، شاخص سطح برگ در مرحله گلدهی، کلروفیل برگ پرچم در مرحله گلدهی، و شاخص رقابت داشت. محلول پاشی برگی مواد تغذیهای بر شاخص برداشت، وزن هزار دانه، شاخص سطح برگ در مرحله گلدهی، طول میانگره زیرین بالایی سنبله و شاخص رقابت تأثیر معنی داری داشت. اثر متقابل تراکم گیاهی با مواد تغذیهای بر عملکرد دانه، شاخص برداشت، تعداد دانه در سنبلچه، وزن هزار دانه، شاخص سطح برگ در مرحله گلدهی، طول میانگره زیرین بالایی سنبله و شاخص رقابت اثر معنی دار داشت. تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله نابارور، تعداد سنبلچه در سنبله، طول میانگره بالایی سنبله و طول سنبله تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. مقایسات میانگین نشان داد که بیشترین میزان عملکرد دانه به ترتیب از تیمارهای شاهد (M1D1) با تراکم ۴۰۰ بوته در متر مربع با ۷۴/۶ تن در هکتار، تیمار (M1D4) با تراکم ۷۰۰ بوته در متر مربع با ۶۱/۶ تن در هکتار و نیز تیمار (M3D2) با تراکم ۵۰۰ بوته در متر مربع و استفاده از ۶ عنصر میکرو با ۳۵/۶ تن در هکتار بدست آمد که اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند. و کمترین میزان عملکرد دانه از تیمار (M2D4) با تراکم ۷۰۰ بوته در متر مربع با ۴۳/۳ تن در هکتار به دست آمد. به نظر میرسد در این آزمایش افزایش رقابت بین گونه ای با علفهای هرز، و نیز رقابت درون گونه ای که به سبب افزایش تراکم گندم اتفاق افتاده سبب کاهش عملکرد دانه شده است. همچنین به نظر میرسد که با بهره گرفتن از تراکم بهینه گیاه زراعی و تقویت گیاه از طریق عناصر مغذی در حد مناسب ، باعث ایجاد اندامها و بافتهای مناسب گیاهی شده و با افزایش توان گیاه زمینه بروز رقابت بین گونه ای و رقابت درون گونه ای را کاهش داد بدون آنکه علف کشی مصرف شده باشد و از کاهش عملکرد و آلودگی محیط زیست تاحدودی کاست. بنابراین بر طبق گفته محققان این اعتقاد که باید مزرعه ای عاری از علفهرز داشته باشیم عملی نبوده و حتّی در صورت امکان اقتصادی نیز نخواهد بود؛ امّا، میتوان با اعمال روش های صحیح جمعیّت گونه خاصی از علفهایهرز (مثل یولاف وحشی در گندم) و یا گروهی از آنها (مثل برگ باریکهای چند ساله) را چنان کاهش داد تا رقابت آنها با گیاه زراعی به حدّاقل برسد. برای رسیدن به این هدف باید از تولید بذر در این گیاهان جلوگیری کرده و مانع استقرار کامل آنها را در مزرعه شویم (راشد محصل و همکاران، ۱۳۸۰). و در نتیجه در مدیریّت تلفیقی علفهایهرز مفهوم آستانه خسارت و توانایی تخمین آن یک اصل مهّم مدیریّتی محسوب میشوند. آستانه خسارت در واقع حداقل تراکمی از علفهرز است که بتواند موجب خسارت اقتصادی شود. به بیان دیگر آستانه خسارت تراکمی از علفهرز است که سود حاصل از کنترل آن بیش از هزینه لازم برای مبارزه با آن باشد. بدین ترتیب آستانه اقتصادی نیز از اهمیّت فراوانی برخوردار میباشد. بنابراین با توّجه به اینکه تلفات عملکرد گیاهان زراعی با افزایش جمعیّت علفهایهرز کم و بیش و به طور خطی افزایش مییابد، لازم است در نهایت دقّت نسبت به تعیین این آستانه، اقدام تا بیشترین سود عاید شود. البته باید به این نکته نیز توجّه کرد که به دلیل تأثیر بسیار زیاد عواملی چون شرایط زراعی و آب و هوایی، مرحله نموی گیاه و وجود سایر آفات و بیماریها آستانه خسارت ثابت نخواهد بود (راشد محصل و همکاران، ۱۳۸۰).
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
پیشنهادات
۱– آزمایش در سالهای بیشتر و مناطق دیگر استان اجرا شود تا بتوان نتایج کامل تر آن را به تمام مناطق تعمیم داد.
۲– در آزمایش دیگری مراحل نمویی دیگر محلولپاشی نیز بررسی گردد.
۳– در آزمایشات بعدی، اثر رقابت علفهای هرز مشکل ساز در مزارع گندم بر جذب عناصر غذایی نیز مورد مطالعه قرار گیرد.
۴– بر اساس نتایج بهدستآمده از این آزمایش پیشنهاد میشود که دیگر ارقام گندم در سالهای متفاوت و مناطق مختلف مورد آزمایش قرار بگیرد.
۵– پیشنهاد میشود که در آزمایشهای بعدی کیفیت محصول را از لحاظ تغذیهای مقدار پروتئینهای موجود در آن نیز مورد بررسی قرار گیرد.
منابع:
- امیدیان، ا.، س. ع. سیادت، ر. ناصری و م. مرادی. ۱۳۹۱. اثر محلولپاشی سولفات روی بر عملکرد، میزان روغن و پروتئین دانه چهار رقم کلزا. مجله علوم زراعی ایران. ۱۴ (۱) ۲۸–۱۶.
- ابراهیم پور نور آبادی، ف.، ا. آینه بند، ق. نورمحمدی، ح. موسوی نیا، م. مسگر باشی و ب. پیوستگان. ۱۳۸۶. ارزیابی تأثیر تاریخ کاشت و تراکم یولاف وحشی بر عملکرد و اجزا عملکرد گندم زمستانی. مجله علمی کشاورزی. شماره ۳. ص ۷۱ تا ۷۷.
- بابائیان، م. م. حیدری و ا. قنبری. ۱۳۸۹. اثر تنش خشکی و محلول پاشی عناصر کم مصرف بر ویژگیهای فیزیولوژیک و جذب عناصر غذایی در آفتابگردان. مجله علوم زراعی ایران. ۱۲ (۴) ۳۹۱–۳۷۷.