دو روش ارائه شده در این مقایسه بهصورت روابط ۲-۱۲ و ۲-۱۳ آمده است:
(۲-۱۲)
(۲-۱۳)
نهایتاً نتیجه گرفته شده است که سادهترین مدلهای خزش برشی غیرخطی خاک رس ۲-۱۲ و ۲-۱۳ به صورت تجربی با یکدیگر تفاوتی ندارند، هم ازنظر پیچیدگی و هم ازنظر نتایج تقریب داده های تجربی. درعینحال، رابطه ۲-۱۳ دارای برخی مزایا نسبت به رابطه ۲-۱۲ است: تعداد آزمایشهای خزش برشی حداقل است، تعیین پارامترهای مقاومت برشی و از اهمیت زیادی برای استفاده در آزمایشگاه برخوردار است. مدلهای پیشنهاد شده برای یک رویکرد واضح برای حل مسئله، حالتها و روشهای ساده، برای تعیین تعداد کمی از پارامترها و نیز برای یک تقریب دقیق از داده های آزمایشگاهی اراده شده است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
مسچیان (۲۰۰۵) در پژوهشی با عنوان خزش برشی خاکهای رسی، مسائل شامل خزش برشی خاکهای رسی مانند مواد ویسکوپلاستیک را مورد بررسی قرار داده است. نرخ خزش خاک توسط یک معادله تغییرشکل تعمیم یافته دوجملهای ارائه شده است و مسئلهی سرعت حرکت خاک روی یک سطح شیبدار با بهره گرفتن از این معادله حل شده است.
اعوجاج یکی از حالتهای پایهای تغییرشکل خاکهای رسی است، درحالیکه در طبیعت، برش، حالت همهجانبهتری دارد (مسچیان، ۲۰۰۵). نمونههای رسی آزمایشهای برش ساده، پس از تراکم تحت فشار، با روشهای برشکاری و پیچش آماده می شود؛ مانند تغییرشکلهای بالک (تغییرشکلهای ناشی از تراکم)، تغییرشکلهای برشی خاکهای رسی تحت تنشهای مماسی ثابت ( ) در طول زمان به حالت خزش برشی توسعه مییابد (شکل ۲-۶). درحالیکه تغییرشکلهای بالک خزش، تنها میرایی در طبیعت هستند، تغییرشکل ( ) های در طول خزش برشی در طبقه خزش میرایی ( )، جریان خزش در یک نرخ واقعاً ثابت ( ) و خزش در یک نرخ افزایشی بالارونده تا گسیختگی مواد ( ) بهعنوان تابعی از سطح تنش مماسی ( ) (که در آن مقاومت برشی یا استحکام برشی خاک است)، قرار میگیرد. برای مشاهده این حالتها به شکل ۲-۶ مراجعه نمایید.
شکل ۲-۶: منحنیهای گروهی خاک تحت برش ساده: a) b) که در آن نرخ کرنش برش ساده برای زمانهای مختلف ، و اولین و دومین تنش برشی محدودکننده و نقطه تسلیم (حد کرنش) در نرخ برشی ثابت یا افزایشی است (مسچیان، ۲۰۰۵)
بسته به موقعیت، چگالی- درصد رطوبت و مقاومت سازهای خاک رسی، خستگی مقاومتی آن ممکن است با رخ دادن همزمان یک انفصال در پیوستگی آن با تشکیل یک سطح لغزش بعد از رسیدن به یک کرنش برشی بحرانی مشخص ( ) و یا بدون تشکیل آن، اتفاق افتد. در این پژوهش نویسنده مطابق ماسلو[۴۹] (۱۹۵۵)، در رابطه با خاکهای رسی پلاستیک پنهان در مورد اول و در رابطه با خاکهای رسی در مورد دوم که خاک همانند یک سیال ویسکوز جریان مییابد، مواجه گشته است.
منحنیهای تشکیل شده در مرحله خزش میرایی مطابق با رفتار یک سیال ویسکوز نیوتونی است، درحالیکه منحنیهای تشکیل شده در مرحله جریان AB مطابق رفتار یک ماده ویسکوپلاستیک بینگهام-شودو است که در محور ، منحنی بخش را قطع می کند که مطابق گذار از مرحله خزش میرایی به مرحله جریان (تنش مماسی محدودکنندهی اول، ) است. این مقدار حد واقعی است و کمی با ای که ماسلو آن را آستانه خزش ( ) مینامد و گذار از مرحله جریان به مرحله گسیختگی در یک نرخ افزایشی را توصیف می کند، تفاوت دارد و همان تنش مماسی محدودکننده دوم یا مقاومت بلندمدت نهایی ( ) است.
مسچیان (۲۰۰۶) قانون حاکم بر خزش ناشی از برش خاکهای رسی را مورد بررسی قرار داده است. در این پژوهش مدلهای تغییرشکل خاکها تحت فشارهای تحکیمی بحث شده است. نتایج بررسیهای تجربی خزش خاکهای رسی، تحت برش ساده، قانون عمومی خزش ناشی از برش و تطبیق تجربی کاربرد آن برای خاکهای عادی و تورمی و خاکهای مستعد نشست ریزشی ارائه شده است. مسچیان با در نظر داشتن تنوع و ویژگیهای مشخصه خاص خاکهای رسی و نیز متعدد بودن عوامل مؤثر در مشخصات ریختشناسی آنها، پژوهشی آزمایشگاهی را درباره خزش تحت تراکم تکمحوری-کرنش صفحهای (تحکیم) و برش انجام داده است.
در این پژوهش از رابطه ۲-۱۴، برای توصیف گروه منحنیهای تجربی خزش برشی خاکهای رسی تحت تنشهای ثابت، استفاده شده است:
(۲-۱۴)
که در آن:
(۲-۱۵)
مقدار خزش برشی و تابعی برای تنش مماسی که به بستگی دارد.
نمونههای رس کیو، با روش پیچشی نمونههای متراکم با قطر ۱۰۱ میلیمتر و ضخامت ۲۴ میلیمتر در دستگاههای M-5 و در رژیم کنترل تغییرشکل برای چهار حالت، آزمایش شدند. برای هر یک از ها، نمونههای جفتی تحت تنش مماسی تقریباً مساوی آزمایش شده اند که در آنها همان مقاومت استاندارد است.
منحنیهای خزش برشی توسط رابطه توانی ۲-۱۶ تخمین زده میشوند:
(۲-۱۶)
از نتایج آزمایشها مشخص است که شاخص های خزش، در حالتهای مختلف خاک که خاک در معرض های مختلف است، برای مقادیر یکسان واقعاً برابر است.
نتایج نشان میدهد که همانند سایر پژوهشهای مشابه، یک کمیت ثابت نیست، اما به بستگی دارد. این امر، یکی از دلایل مشابه نبودن نمودارهای خزش میباشد.
مطابق فوق، معادله خزش برای خاک رسی در معرض برش صفحهای، درهرحالتی از خاک، می تواند به صورت رابطه ۲-۱۷ نوشته شود:
(۲-۱۷)
که در آن لحظه اعمال تنش مماسی است.
از معادله ۲-۱۷ مشخص است که یک گروه منحنی تجربی خزش و یک نمودار مقاومت برشی، برای تعیین تغییرشکل خزشی خاک در طول زمان با تأثیر ، کافی است. مقدار خزش و تابع سطح تنش مماسی می تواند از گروه منحنی خزش و پارامترهای و از نمودار مقاومت برشی، تعیین شوند.
بهعنوان یک نتیجه از بررسیهای انجام شده، مشخص شد که رابطه ۲-۱۷ علاوه بر در نظر داشتن تأثیر مقاومت برشی خاکها بر خزش آنها در برش ساده، برای ارزیابی تغییرات مقاومت برشی تحت تأثیرات دمایی و دینامیکی و تغییرات درصد رطوبت خاکهای مستعد نشست ریزشی و خاکهای تورمی تحت فشارهای تحکیمی و نیز در طول آسایش تنشهای مماسی معتبر است.
مطالعات متعددی توسط سایر پژوهشگران دراینباره انجام شده است. متأسفانه زمان کافی برای توصیف همه آنها در این پایان نامه وجود ندارد. بهصورت مختصر میتوان به پژوهشهای مسچیان و گالستیان[۵۰] (۱۹۷۲) درباره بررسی خزش تراکمی خاکهای رسی با در نظر گرفتن تأثیرات دما، بررسی فشار زمین ناشی از خاکهای رسی توسط مسچیان و مالاکیان[۵۱] (۱۹۷۴)، بررسی پارامترهای خزش لرزشی-تراکمی خاکهای رسی اشباع توسط بادالیان و مسچیان (۱۹۷۶)، تنظیم تغییرشکلهای خاکهای تورمی در زمان توسط مسچیان و مالاکیان (۱۹۷۹)، مشخصات ریختشناسی مواد رسی در سدهای خاکی توسط مسچیان (۱۹۷۹)، مقاومت برشی خاکهای متورمشونده تحکیم یافته با درصد رطوبت طبیعی و بعد از اشباع کامل توسط مسچیان و آیرویان (۱۹۸۷)، محاسبه جابجاییهای تودهی خاک ویسکوز در یک سطح شیبدار توسط مسچیان (۱۹۹۳)، روش تعیین مشخصات تورمی خاکهای رسی توسط مسچیان و آیرویان (۱۹۹۵)، دو روش برای تعیین مقاومت برشی بلندمدت نهایی خاکهای رسی توسط مسچیان (۱۹۹۶)، اتساع و انقباض خاکهای رسی تحت برش ساده توسط مسچیان (۱۹۹۸)، مدلی برای محاسبه خزش خاک نرم توسط ورمیر[۵۲] و نهر[۵۳] (۱۹۹۹)، روشهای سادهی تعیین خزش تراکمی حرارتی در اسکلت یک خاک رسی اشباع شده با آب توسط مسچیان (۱۹۹۹)، مقاومت خاکهای رسی تحت کرنشهای برشی بزرگ توسط مسچیان (۲۰۰۳)، خزش در خاکهای نرم توسط فرانتیسک هاول[۵۴] (۲۰۰۴)، پارامترهای تورمی خاکهای رسی توسط مسچیان (۲۰۰۶)، ویژگیهای خاص خزش خاکهای رسی توسط ژاکولین[۵۵]، ژاکولینا[۵۶] و ارازالی[۵۷] (۲۰۱۳) و مدل ساختاری وابسته به آهنگ برای کرنشهای بزرگ خزشی خاک نرم با مدول برشی متغیر توسط اوریا و استفان وان بارس[۵۸] (۲۰۱۳) اشاره نمود.
فصل سوم:
مبانی نظری پژوهش
۳-۱- تحکیم
با تأثیر سربار، تنشهای فشاری در لایه های خاک به وجود آمده و باعث فشرده شدن آن می شود. فشردگی خاک، ناشی از تغییر شکل فشاری و جا به جایی ذرات خاک، رانده شدن هوا و آب از حفرات خاک و عوامل دیگر میباشد. در یک خاک بخصوص، یک و یا تعدادی از عوامل فوق ممکن است مشارکت داشته باشند. ازآنجاییکه فشرده شدن خاک باعث نشست سازهی واقع بر روی آن می شود، ازنقطهنظر مهندسی به این پدیده، نشست خاک میگویند. در حالت کلی نشستهای خاک به دو گروه زیر تقسیم میشوند (داس، ۲۰۰۰):
-
- نشست تحکیم که ناشی از تغییر حجم خاک اشباع به علت رانده شدن آبهای موجود در حفرات است.
-
- نشست آنی که ناشی از تغییر شکل الاستیک خاک خشک و یا خاکهای مرطوب و اشباع بدون هرگونه تغییری در میزان آب میباشد. محاسبات نشست آنی معمولاً بر پایه روابط بهدستآمده از تئوری الاستیسیته قرار دارد.
۳-۲- تغییرات حجم خاک
تغییرات حجم خاک یکی از مباحث مهم در مکانیک خاک میباشد و بهوسیلهی نتایج حاصل از آن میتوان تغییرمکان ناشی از تراکم، بالا زدگی در اثر انبساط و تغییرشکلهای به وجود آمده در اثر تنشهای برشی را تعیین کرد. این تغییرات باعث تغییر خواص تغییرشکلی و مقاومتی شده و حتی در پایداری خاک تأثیر می گذارد. تغییرات حجمی خاک اغلب توسط تنشهای وارده، تغییرات رطوبتی و شیمیایی محیط اطراف و تغییرات دما به وجود می آید. در این بخش عوامل مؤثر بر تغییر حجم خاک و روابط مهم حاکم بر آن مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به اینکه تحلیل ریاضی و عددی مورد نیاز در حالت دو و سهبعدی بسیار پیچیده میباشد، مباحث مربوط به رفتار تغییرشکل خاک در شرایط یکبعدی مطرح شده است.
نسبت تخلخل خاکها معمولاً در محدودهای بین ۵/۰ تا ۴ قرار دارد (شکل ۳-۱). همانطور که در شکل ۳-۱ معلوم است، در اکثر موارد محدوده نسبتاً کمفشار در مقیاس زمین شناسی (تا چند صد کیلو پاسکال)، طیف گستردهای از نسبتهای تخلخل را در برمیگیرد. تغییرات مکانیکی و شیمیایی در روند تغییر چگالی تأثیر بسزایی دارد. بهطورکلی، رابطه بین تخلخل و تنش مؤثر وابسته اندازه دانهها و حالت انعطافپذیر (پلاستیسته) میباشد (لامبه و ویتمن[۵۹]، ۱۹۶۹).
شکل ۳-۱: منحنی تراکم برای چند خاک (لامبه و ویتمن، ۱۹۶۹)
اندازه و شکل دانهها علاوه بر تأثیر در مقدار سطح مخصوص، جزء عوامل مؤثر در تخلخل در هر تنش مؤثر و اثرات عوامل وابسته به خواص فیزیکى، شیمیایى و مکانیکی در تحکیم و تورم میباشند (مید[۶۰]، ۱۹۶۴). مقدار شاخص فشردگی ( ) که در شکل ۳-۲ نشان داده شده است، مقداری بین ۲/۰ تا ۱۷ دارد. مقدار ۱۷ برای مونت موریلونیت سدیمی در فشارهای پایین میباشد. درصورتیکه مقدار شاخص فشردگی برای اکثر خاکها کمتر از ۲ میباشد. شاخص تورم همواره کمتر از شاخص تراکم میباشد (میشل و سوگا[۶۱]، ۲۰۰۵).
شکل ۳-۲: رابطه ایدهآل نسبت تخلخل- تنش مؤثر برای یک خاک تراکم پذیر (مصری، ۱۹۶۷)
بعد از باربرداری و بارگذاری مجدد، مقداری از کرنش حجمی، غیرقابلبرگشت خواهد بود. در این حالت شاخص تورم و باربرداری باهم برابر هستند.
میزان رشد بارگذاری و زمان، در تعادل بین تخلخل و تنش مؤثر، مخصوصاً برای رسهای حساس اثر بسزایی دارد (شکل ۳-۳). این اثر باعث افزایش فشار پیشتحکیمی و تغییرشکل خاک میگردد (لرویل و همکاران[۶۲]، ۱۹۹۰). مقدار بالای پیشتحکیمی نیز باعث افزایش نرخ بارگذاری میگردد. درواقع این اثرات توأم و دوطرفه است.
شکل ۳-۳: منحنیهای تراکم مربوط به زمانهای متفاوت بعد از اتمام تحکیم اولیه (مصری، ۱۹۶۷)
۳-۳- عوامل مؤثر در تغییر حجم خاک
عوامل محیطی و پیرامونی در تغییرات حجم خاک بسیار مؤثر است. با شناخت این عوامل میتوان رفتار تغییر حجم خاک را به شکل کیفی پیش بینی کرد. البته به شرطی که نمونههای مورد آزمایش، دستنخورده باشد (میشل و سوگا، ۲۰۰۵).
۳-۳-۱- عکسالعمل فیزیکی بین ذرات
عکس العملها شامل: خمش[۶۳]، لغزش[۶۴]، غلطش[۶۵] و خردگی[۶۶] میباشد. این عکس العملها از عکسالعملهای فیزیکوشیمیایی[۶۷] در فشارهای بالا و تخلخل پایین، مهمتر میباشد. در خاکهای با ذرات پهن موضوع خمش اهمیت پیدا می کند (میشل و سوگا، ۲۰۰۵).
۳-۳-۲- عکسالعمل فیزیکیوشیمیایی بین ذرات
این عکسالعملها مربوط به نیروهای سطح ذرات که خود شامل دو لایهی سطحی[۶۸] و جذبی یونهای آب و نیروهای جاذبه و دافعهی درونذرهای میباشند. عوامل فیزیکوشیمیایی در طبقه بندی خاکهای خوب دانهبندی شده در زمانی که تحت فشار پایین و تخلخل بالا قرار دارند، بسیار مهم میباشد (میشل و سوگا، ۲۰۰۵).
۳-۳-۳- محیط شیمیایی و دارای مواد آلی
این محیطها تأثیر مستقیم بر روی سطوح نیرو و خواص لایهی جذبی آب پیرامونی ذرات خاک دارد. خواص خمیری و تراکمپذیری را افزایش میدهد. افزایش اکسید آهن در سنگها و خاکها باعث اکسیده شدن و در معرض قرار گرفتن سنگها و خاکها در برابر هوا، آب و درنهایت تخریب ساختار خاک و سنگ میگردد. تغییرات دما سبب تغییر در سطح و حالت آب و در صورت وجود نمک در نحوه تغییرات حجم خاک دارد (میشل و سوگا، ۲۰۰۵).