در معادله فوق xi تعداد افرادی است که به سوال i پاسخ درست دادهاند، دشواری سوال است و هم پیش از این تعریف شده است.
معادلههای برآورد
معادلههای برآوردCML برای مدل راش مانند معادلههای برآورد JML به نظر میرسند، با این تفاوت که احتمال پاسخ درست به یک سوال، p(Xis=1|rs , β)، به جای سطح صفت نامعلوم از طریق نمره کل بیان می شود. در نتیجه معادلههای برآورد CML به صورت معادله ۳‑۳۱ هستند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
معادله ۳‑۳۱
.
.
.
احتمال در برگیرنده یک تفسیر ضمنی احتمالی است. یعنی، با فرض این که شخص به تعداد معینی از سوالهای آزمون پاسخهای درست داده باشد، یعنی rs، احتمال شرطی اینکه به سوال خاص i پاسخ درست داده باشد چیست؟محاسبه این احتمال شامل توابع اولیه متقارن است که نشاندهنده ترکیبهای گوناگونی از سوالهایی است که به آنها پاسخهای درست داده شده است که به نمره rs میانجامد، و سوال های نسبتاً آسانتر دارای احتمالهای شرطی بالاتری خواهند بود.
مانن JML، خطاهای استاندارد بر مشتقهای دوم توابع درستنمایی استوارند. پارامترهای سوال برآورد شده به عنوان اندازه های واقعی وارد میشوند.
روش: در روش CML، پارامترهای سوال از راه فرایند جستجوی تکرارشونده، مانند روش نیوتن-رافسون برآورد می شوند. پس از پیدا کردن پارامترهای سوال به روش تکرار، به دنبال آن سطوح صفت برای افراد، با قبول این فرض که دشواریهای برآورد شده سوال اکنون پارامترهای معلوم هستند، برآورد میشوند.
ارزشیابی : روش برآورد CML دارای چند مزیت است. نخست، توزیع مفروضی از سطح صفت لازم نیست. پارامترهای نامشخص فرد از معادلههای برآورد سوالها استخراج میشوند. دوم و به پیروی از مزیت اول، برآوردهای پارامتر سوال CML، اصل نامتغیر بودن پارامترهای سوال را منعکس میسازد. یعنی برآوردها نامتغیرند، زیرا به طور مستقیم از سطح صفت نمونه تاثیر نمیپذیرند. سوم برآودکنندههای CML تحت بسیاری از شرایط ویژگیهای مطلوبی دارند. به این معنا که آندرسن(۱۹۷۰)نشان داده است که آنها ثابت، دارای توزیع نرمال و (با قبول برخی از مفروضههای ضعیف) کارآمد هستند. فیشر (۱۹۸۱) شرایط وجود و بیهمتایی برآوردهای CML را توضیح میدهد. چهارم خطاهای استاندارد پارامترهای سوال که معرف خطای نمونه گیری برای احتمالات در مقایسه با JML توجیهپذیری بیشتری دارند. اما معنای خطای نمونه گیری برای احتمالات ضمنی شخص،مورد سوال واقع شده است. پنجم لگاریتم درستنمایی داده های CML ممکن است برای فرضیه آزمایی قابل توجیه باشد.
این محدودیتها میتوانند مفروضههای عمدهای را درباره منبع دشواری سوال ارائه کنند. اما، CML چندین نقطه ضعف دارد. نخست، مهمترین نقطه ضعف آن این است که فقط برای مدل راش و مدلهای تعمیم یافته آن کاربرد دارد. پارامترهای مربوط به مدلهای IRT که دارای پارامترهای تشخیص سوال هستند مانند ۲PL و ۳PL، و بسیاری از دیگر مدلهای IRT چند بعدی را نمی توان با بهره گرفتن از CMLمحاسبه کرد، زیرا در این مدلها نمره کل یک آماره مکفی برای برآورد سطح صفت نیست، دوم، با CML مقداری از اطلاعات از بین میرود. برای سوالها یا افرادی که نمره های کامل دارند (یعنی همه پاسخها درست یا غلط است)، هیچ برآوردی به دست نمیآید. سوم، آزمونهای طولانی اغلب با مشکلات عددی همراه است و ارزشیابی توابع اولیه متقارن برای آزمونهای طولانی مشکل است زیرا حاصلضرب اندازهها بسیار کوچک میشوند. در برنامه های اولیه کامپیوتری، برآورد در مورد آزمونهای ۳۰ سوالی اغلب با شکست مواجه میشد. اگرچه برنامه های جدیدتر CML از عهده آزمونهای طولانیتر بر میآیند، ولی ممکن است برای آزمون های بسیار طولانیتر، الگوهای پیچیده داده های از دست رفته یا داده های چند مقولهای با طبقات پاسخدهی زیاد، با مشکلات عددی همراه باشد. احتمال شرطیCML در برخی از موارد ناقص تلقی می شود. هالند(۱۹۹۰) خاطر نشان میسازد که احتمالهای ضمنی شخص در CML، احتمال مشاهده این افراد خاص را مد نظر قرار نمیدهد. با این حال، ویژگیهای مختلف برآوردهای CML برای مدل راش (همسانی، حذف پارامترهای فرد، و نبود مفروضههایی در مورد توزیع صفت)، سبب می شود که بسیاری از روانسنجها این انتقادها را مردود تلقی کنند.
شبکه های بیزین[۳۴]
مقدمه
امروزه بسیاری از مشکلات انسان، با کمک هوش مصنوعی حل میشود. یکی از مهمترین خصایص این مشکلات وجود عدم قطعیت در آنها است. روشهای زیادی در هوش مصنوعی برای کنترل عدم قطعیت پیشنهاد شدهاند که اکثر آنها بر پایه نظریه احتمالات و نظریه فازی بنا نهاده شدهاند. در سیستمهای هوشمند بسیاری به جواب درخواستهایی نیاز است که احتمال وقوع یک رویداد را براساس تعدادی از مشاهدات میخواهند. مثلاً در یک سیستم تصمیمیار دندان پزشک، احتمال خرابی دندان براساس مشاهداتی مانند دندان درد و رنگ بیرونی دندان مطلوب میباشد. یا در مثالی دیگر ، در سیستمهای دستهبندی، احتمال عضویت یک شی در هر یک از دسته ها براساس ویژگیهای شی موردنظر است. به فرایند جواب دادن به درخواستها، استنتاج میگویند و هر فرایند استنتاج، نیاز به دادههایی در مورد قلمرویی دارد که عدم قطعیت آن کنترل خواهد شد [۱۹].
استنتاج با بهره گرفتن از توزیع توام کامل
سادهترین روش استنتاج،استفاده از توزیع توام کامل است که با یک مثال ساده آن توضیح داده خواهد شد. یک قلمرو را در نظر بگیرید که تنها شامل سه متغیر بولی Toothache، Cavity و Catch میباشد. Toothache نشاندهنده دندان درد، Cavity نشاندهنده سوراخ بودن دندان و Catch نشاندهنده گیرکردن ابزار دندان پزشک در دندان میباشد. توزیع توام کامل یک جدول ۲×۲×۲ است که در جدول ۳‑۳ دیده میشود.
جدول ۳‑۳ : توزیع یک قلمرو ساده.
~toothache
toothache
~ Catch
Catch
~ Catch
Catch
۰.۰۰۸
۰.۰۷۲
۰.۰۱۲
۰.۱۰۸
cavity
۰.۵۷۶
۰.۱۴۴