قیمت بازار به عنوان بخشی از برنامه ریزی بهای تمام شده در نظر گرفته نمی شود .
قیمت بازار رقابتی در برنامه ریزی بهای تمام شده در نظر گرفه می شود .
هزینه ها ، قیمت را مشخص می کنند .
قیمت ، هزینه ها را مشخص می کنند .
توجه به ضایعات و عدم کارایی و سربار تولید جهت کاهش هزینه ها
طراحی عامل مهم کاهش هزینه ها .
عدم دخالت مشتری در کاهش هزینه ها
داده های مشتریان راهنمای کاهش هزینه ها
درگیر شدن تأمین کنندگان قطعات و مواد اولیه بعد از مراحل طراحی محصول
تأمین کنندگان قطعات و مواد اولیه زودتر از اتمام طراحی درگیر می شوند
استفاده کم یا عدم استفاده از زنیجیره ی ارزش در برنامه ریزی بهای تمام شده .
استفاده از زنجیره ی ارزش در برنامه ریز بهای تمام شده
۲-۲-۲-۲) سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت
هزینه یابی بر مبنای فعالیت (ABC[18]) نخستین بار به صورت ساختار یافته در سال ۱۹۸۷ توسط کپلن ، کوپر و جانسون مطرح شد که از آن زمان تا کنون این روش در سازمان های مختلفی که در بدو امر غالباً شرکتهای تولیدی بودند پیاده سازی شد . این سیستم بیشتر از آنکه یک ابزار حسابداری باشد ، یک ابزار تصمیم گیری مدیریتی است . ABC نوعی روش هزینه یابی است که در آن هزینه ها ابتدا به فعالیتها تخصیص می یابد و سپس هزینه های گردآوری شده با توجه به استفاده ی هر محصول از فعالیتها ، به محصولات سرشکن می شود و در نتیجه هزینه ی واقعی فعالیتها به دست می آید .
این سیستم به منظور تخصیص دقیق تر هزینه های سربار مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از اهداف اصلی آن اصلاح دقت هزینه های تولید هرواحد محصول است و می تواند برای کاهش هدفمند هزینه های سربار استفاده شود . به کارگیری مناسب ABC برای تخصیص این هزینه ها نتایج متفاوتی نسبت به روش سنتی ایجا خواهد کرد . یکی از ویژگی های مهم این سیستم که آنرا از سیستمهای سنتی متمایز می کند این است که به پدیده های نوین تولید و اثرات تکنولوژی حاکم بر صنایع امروز توجه می کند و در حد امکان این اثرات را به طور کمی جذب محصولات یا خدمات می کند . همچنین این سیستم فلسفه ی نوین مدیریتی را نیز به طور کمی در هزینه های محصولات یا خدمات منظور می کند . فلسفه ی نوین مدیران ، در واقع باعث جلب رضایت مشتریان و همچنین موجب رقابت با سایر شرکتها در سطح بین المللی است . در نتیجه سیستم ABC علاوه بر هزینه های مواد اولیه ، دستمزد مستقیم و سربار کارخانه ، هزینه های گوناگون دیگری مانند تکنولوژی کنترل کیفیت محصول و هزینه های مربوط به تولیدات انعطاف پذیر را نیز در بر می گیرد . به طور کلی در سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت جمعاً ۳ جزء از هزینه های متغیر می تواند وجود داشته باشد :
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
هزینه هایی که تابعی از سطح فعالیت شرکت هستند .
هزینه هایی که با تنوع محصولات دچار تغییر می شوند
هزینه هایی که با پیچیدگی محصولات در ارتباط هستند .
طرفداران سیستم هزینه یابی ABC ادعا می کنند که کلیه ی فعالیتهایی را که در یک سازمان صورت می گیرد صرفاً در راستای حمایت از تولید و توزیع محصولات یا خدمات می باشد و در نتیجه کلیه ی این فعالیتها باید به عنوان هزینه های محصول در نظر گرفته شوند .(کوپروکاپلان-۱۹۸۸) . هزینه یابی بر مبنای فعالیت بر خلاف روش های معمول از مفهوم هزینه های ثابت دوری کرده و بر اساس تکیه بر رفتار هزینه ها در بلند مدت کلیه ی هزینه ها رابه صورت جداگانه یا به صورت زنجیره ای و بر اساس هزینه های متغیر به محصولات یا خدمات اختصاص می دهد .
در جدول زیر به برخی از تفاوتهایی که بین هزینه یابی بر مبنای فعالیت و روش های سنتی هزینه یابی وجود دارد اشاره می کنیم .
جدول۲-۲) مقایسه روش هزینه یابی برمینای فعالیت با روش های سنتی هزینه یابی
روش های سنتی هزینه یابی
هزینه یابی بر مبنای فعالیت
برای برنامه ریزی و کنترل مدیران چندان مناسب و دقیق نیست و می تواند برای تصمیم گیری مدیران گمراه کننده باشد .
برای برنامه ریزی و کنترل مدیران تا حدی دقیق تر و مناسبتر می باشد و اتخاذ تصمیم گیری های مناسب و صحیح را تا حدی امکان پذیر می سازد .
برای جریان های تولیدی استاندارد ، ساده و معمولی به کار گرفته می شود .
در مورد جریان های تولیدی غیر استاندارد ، غیر ساده و پیچیده نیز قابلیت کاربرد دارد .
اکثراً از مبناهای مالی جهت تخصیص هزینه های سربار استفاده می کنند .
جهت تخصیص هزینه های سرباز از مبناهای مالی و غیر مالی استفاده می گردد .