بدری و شواخی زاده (۱۳۸۹)
نقاط مرجع، قیمت سهام و حجم معاملات
ارائه شواهدی از وجود نقاط مرجع (تئوری چشمانداز) در بورس اوراق بهادار تهران
جهانگیری و همکاران(۱۳۹۳)
بررسی رفتار گروهی در بورس تهران
ارائه شواهدی از رفتار گروهی که در بازار صعودی نسبت به بازار نزولی، شدیدتر است.
رضا زاده و فلاح شمش (۱۳۹۲)
اثر تمایلی زیانگریزی سرمایهگذاران در بورس
ارائه شواهدی از وجود اثر زیانگریزی در بورس اوراق بهادار تهران
در هر حال، این مطالعه دربردارنده ویژگی های متمایز کنندهای میباشد. این مطالعه از مدل رگرسیون چارکی برای ارزیابی تغییرات در رابطه بین بازده سهام منفرد و بازده سبد بازار و همچنین رابطه بین ریسک و بازده استفاده میکند و توضیح اقتصادی برای ریسک (بتا) متغیر ارائه میکند. این مطالعه با تجزیهوتحلیل بتاها برای الگوهای بازده و فراوانی های بازده متفاوت در چارچوب رگرسیون چارکی به غنای ادبیات موضوعی مرتبط کمک میکند. در این مطالعه از تئوری چشمانداز برای توضیح الگوی غیر متقارن بتا با توجه به الگوهای متفاوت بازدهها استفاده میشود. نشان داده خواهد شد که تئوری چشمانداز توضیحی برای عدم تقارن مقطعی و سری زمانی مشاهده شده برای برآوردهای رگرسیون چارکی ارائه میکند. نهایتاً مدلی جهت پیشبینی رفتار معاملاتی سرمایهگذاران در بورس اوراق بهادار پیشنهاد میشود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
جمعبندی فصل دوم
در این فصل ابتدا با ارائه مقدمهای درباره مالی کلاسیک و چالشهای آن در مقابل تئوری مالی رفتاری، به انتقادهای مطرح شده برای مالی رفتاری بهطور خلاصه اشاره شد و مروری خلاصه بر سیر تکامل دانش اقتصاد رفتاری بهطور عام و مالی رفتاری بهطور خاص انجام گرفت. با این مقدمه، مبانی نظری تئوری چشمانداز برای کاربردهای مرتبط نظیر زیان گریزی، اثر تمایلاتی و ریسکگریزی ارائه شد. در حوزه مبانی نظری، ابتدا تئوری مطلوبیت سنتی به عنوان تئوری توضیح دهنده رفتار انسان معرفی شد و با توضیح محدودیت آن در ناتوانی توضیح رفتار سرمایهگذار در منطقه زیان، تئوری چشمانداز به عنوان تئوری توضیح دهنده رفتار سرمایهگذاران ارائه شد. با بیان مبانی نظری مرتبط، پیشینه تحقیقات مرتبط با توانایی تئوری چشمانداز در پیشبینی زیان گیری، اثر تمایلاتی و ریسکگریزی سرمایهگذار در بازارهای مختلف ارائه شد و مشاهده شد که در شواهد تجربی در این حوزه بعضاً متناقض است و توضیح متفاوتی برای پدیده های رفتاری در بازارها وجود دارد و لذا تحقیق درباره تئوری چشمانداز و نحوه پیشبینی این مدل از وجود سؤگیریهای رفتاری سرمایهگذاران در بازار سرمایه ایران ضروری به نظر میرسد. در هر حال، با تجهیز به بیان مبانی نظری و پیشینه تحقیقات، در فصل سوم جهت آزمون تئوری چشمانداز در توضیح رفتار سرمایهگذاران ایرانی در بورس اوراق بهادار تهران، روششناسی تجربی تحقیق ارائه خواهد شد و در فصل چهارم مدلهای تحقیق و فرضیههای تحقیق آزمون خواهد شد.
فصل سوم:
روش اجرای تحقیق
مقدمه
اساساً کیفیت اجرای هر تحقیق و رسیدن به اهداف تحقیق، به روش اجرای آن تحقیق بر میگردد. در این فصل با توجه به ارائه مبانی نظری و پیشینه تحقیق در فصل دوم، به بیان طرح تحقیق پرداخته میشود. این طرح شامل روششناسی تحقیق، قلمرو تحقیق (زمانی، مکانی و موضوعی)، نمونه تحقیق، دادههای مورد نیاز تحقیق و نحوه جمع آوری آن، فرضیههای تحقیق، و روشهای آماری مورد استفاده میباشد. در این فصل به تفصیل موارد ذکر شده در بالا ارائه خواهد شد.
۱-۳- طرح تحقیق
این تحقیق از لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی بوده و از لحاظ ماهیت و روش از نوع مطالعات پسرویدادی[۹۱] (بر مبنای تجزیهتحلیل اطلاعات مشاهده شده) است. پژوهش حاضر می کوشد با بهره گرفتن از داده های آماری بازده مازاد سهام، سری زمانی بازده مازاد شش شاخص بورس اوراق بهادار تهران (شاخص کل، شاخص صنعت، شاخص مالی، شاخص آزاد شناور، شاخص بازار اول، شاخص بازار دوم)، دادههای مربوط به قیمت پایانی سهام و دادههای مربوط به نرخ بازده اوراق مشارکت بانک مرکزی، به آزمون فرضیههای تحقیق بپردازد. بنابراین، مدلهای نظری و تجربی تحقیق به صورت ذیل توسعه داده میشود.
۱-۳-۱- مدلهای مطلوبیت مبتنی بر مالی کلاسیک و مدل چشماندازی مبتنی بر مالی رفتاری
کالوو و مندوزا (CALVO and MENDOZA, 2000) مدلی را توصیف میکنند که در آن ترجیحات سرمایهگذار توسط تابع مطلوبیت مورد انتظار به صورت زیر مشخص میشود:
(۱)
که ضریب ریسکگریزی و k نشاندهنده هزینه ثابت کسب اطلاعات خاص است. کالوو و مندوزا (CALVO and MENDOZA, 2000) بحث میکنند هزینه ثابت کسب اطلاعات خاص هر شرکت باعث ایجاد اصطکاکهایی میشود که میتواند منجر به رفتار جمعی شود، به صورتی که هزینهها باعث جلوگیری سرمایهگذاران از کسب اطلاعات میشود و سرمایهگذاران از سایر سرمایهگذاران پیروی میکنند.
انگیزشهای بر مبنای عملکرد و تئوری چشمانداز
اگر انگیزشهای بر مبنای عملکرد در فرمول (۱) وارد شود، پیامد متفاوتی حاصل میشود که توجه خاصی را میطلبد:
(۲)