۱-۲ تعریف مساله:
تصمیم،عبارت است از نتیجه و پایان یک فرایند. فرآیندی که داده ها واطلاعات موجود در مورد موضوعی را در جریان تجزیه و تحلیل قرار می دهد و از ترکیب مناسب آن ها به استراتژی های مورد نظر و بهترین راه حل می رسد.معهذا پایان یک فرایند می تواند شروع فرایند دیگری باشد به عبارت دیگر اخذ یک تصمیم ممکن است مقدمه ای باشد برای اخذ تصمیم یا تصمیم های دیگر.
اتخاذ تصمیم توسط فرد یا مدیر سازمان برای کسب یک هدف یا هدف های معینی صورت می گیرد.هدف های یک سازمان عبارت است از : سودآوری،بهره وری و ابتکار،توسعه و… در مقابل یک جامعه.از آنجا که تصمیم گیری صحیح به عنوان مهم ترین وظیفه هر فرد یا مسئول یا مدیر مطرح می شود،پس باید تصمیمات مناسب برای موضوعات پیچیده را با ساده کردن و هدایت مراحل تصمیم گیری اتخاذ کنیم.
بیشتر افراد بر این باورند که زندگی آن قدر پیچیده است که برای حل مسائل آن باید به شیوه های پیچیده تفکر روی آورد با این وجودفکر کردن حتی به شیوه های ساده نیز مشکل است.پس اگر بررسی چند ایده ی ساده در یک زمان، نیازمند تلاش زیاد باشد چگونه می توان مسائل پیچیده را درک نمود؟
آن چه ما بدان نیازمندیم شیوه برای فکر کردن نیست، زیرا حتی تفکر ساده،خود بسیار مشکل ساز است و باید چهارچوبی وجود داشته باشد که ما را قادر سازد تا در خصوص مسائل پیچیده به شیوه ای ساده بیاندیشیم. ازاین رو است که تکنیک های تصمیم گیری فازی مطرح شده است.
۱-۳ اهداف تحقیق :
هدف از اجرای این تحقیق ارائه سیستمی با نامSPP[1]برای کمک به تصمیماتی است که هم از ضررهای خریدار جلوگیری کند و هم شرکت تولید کننده محصولات خود را به مشتریان به درستی معرفی کرده و زمینه ساز شرایط برد-برد [۲]شود. در این معماری جدید که با استفاده ازمتد هایFTOPSIS[3]وFEDSS[4]از بین انبوه محصولات و امکانات مختلف در بازار بهترین و مناسب ترین محصول را از جهت معیارهای مختلف با همکاری خبرگان به ما پیشنهاد میکند. این معماری به دلیل استفاده از منطق فازی از عدم قطعیت و ابهام که در تعاملات انسانی وجود دارد پشتیبانی میکند و باعث ایجاد نتایج روشن ومنطقی میشود که در محیطهای پیچیده با تعداد زیادی از معیارها[۵] و گزینه های[۶] مختلف پاسخهای راضی کننده ای ارائه میدهد.
۱-۴ ضرورت انجام تحقیق :
امروزه خرید کالای مورد نظر به دلیل تنوع بسیار زیاد و حجم بالای محصولات گوناگون که روزبه روز رو به افزایش می باشند تبدیل به مشکلی برای اکثر خریداران شده است. داشتن اطلاعات کافی و سپس تصمیم گیری درست به ما کمک می کند در این بازار و محیط رقابتی عظیم و پیچیده که شرکت ها روزبه روز با مدل ها و محصولات گوناگون ورود پیدا می کنند با بینش و دیدی درست خواسته ها و نیاز خود را بشناسیم و اقدام به خرید کنیم. البته با وجود بسترهایی مثل شبکه اینترنت اینامر آسان تر شده است اما به دلیل عدم آگاهی لازم خریدار از محصول مورد نظز خود فرایند تصمیم گیری را مشکل می کند و در نتیجه ممکن است باعث خرید محصول نامناسب و تحمل ضررهای اقتصادی برای خریدار شود و به این ترتیب ریسک بالایی را بوجود می آورد. با اتخاذ تصمیم های منطقی می توانیم از ضررهای مربوط به اجناس ناکارامد که مرتفع کننده نیازهای ما نیستند جلوگیری کنیم و از طرف دیگر کارخانه جات تولیدی هم با فروش راحت تر محصولات خود رضایت مشتریان را برای خود به ارمغان می آورند و نرخ بهره وری و تولید خود را افزایش می دهند.
فصل دوم
ادبیات و پیشینه تحقیق
۲-۱ مفاهیم اولیه مجموعه فازی
در یک گفتگوی روزانه کلمات مبهم بسیاری به کار گرفته می شود. مانند “هوا نسبتاً گرم است"، ” افراد قد بلند در یک کلاس” و “این جنس خیلی گران است". مجموعه های فازی برای برخورد با این کلمات و گزاره های نادقیق و مبهم ارائه شده است]۲۱[. مجموعه های فازی می تواند با مفاهیم نادقیقی چون مجموعه افراد قد بلند و افرادی که در نزدیکی تهران زندگی می کنندکه قابل بیان با مجموعه های معمولی نیست برخورد کند. در مجموعه های معمولی صفت مجموعه باید به طور دقیق بیان شود یعنی مجموعه افرادی که قد آن ها بیش از ١٩٠ سانتی متر است یا مجموعه افرادی که در٢٠ کیلومتری تهران زندگی می کنند. با اندازه گیری قد فرد تعلق یا عدم تعلق او به مجموعه تعیین می شود و با آمارگیری از افرادی که در ٢٠ کیلومتری تهران زندگی می کنند تعلق یا عدم تعلق آن ها به مجموعه تعیین می گردد.
تعریف ۲- ۱ : (مجموعه فازی) فرض کنید نشان دهنده مجموعه مرجع باشد. آن گاه زیر مجموعه فازی از به وسیله یک تابع عضویت که بیانگر نگاشت زیر است تعریف می شود.
که عدد حقیقی به بازه تعلق دارد. برای ، مقدار میزان عضویت در را نشان می دهد.
۲-۱-۱ نمادگذاری مجموعه های فازی :
بیان گسسته : (مجموعه مرجع متناهی است) فرض کنید مجموعه مرجع به صورت زیر باشد:
آن گاه زیر مجموعه فازی مانند بر روی را به صورت زیر می توان بیان کرد:
یا :
بیان پیوسته : (مجموعه مرجع نامتناهی است.) هنگامی که مجموعه مرجع نامتناهی است، زیر مجموعه فازی مانند بر روی را به صورت زیر می توان بیان کرد:
( منظور از علامت و + ، اجتماع است).
مثال ۲- ۱ : یک هتل را در نظر بگیرید که دارای اتاق هایی با تعداد تخت های از یک تا شش است. بنابراین مجموعه انواع اتاق های موجود است که در آن ، تعداد تخت های یک اتاق در نظر گرفته می شود. اگر مجموعه فازی : ” اتاق های مناسب یک خانواده ۴ نفره ” باشد. تابع عضویت آن را به صورت زیر در نظر می گیریم:
در این صو رت مجموعه فازی به صورت زیر معرفی می شود:
یا :
۲-۱-۲ عملگرهای مجموعهای
در این بخش عملگرهای مجموعهای برای مجموعههای فازی تعریف میشوند. این عملگرها یک تعمیم طبیعی عملگرهای مجموعههای معمولی است. در تمامی موارد زیر، یک مجموعه ی مرجع و و زیر مجموعههای فازی آن به ترتیب با توابع عضویت و میباشند.
تعریف ۲-۲:مجموعهیفازی را تهی گوییم اگر به ازای هر
تعریف ۲-۳ : مجموعه ی فازی را تام گوییم اگر به ازای هر
تعریف ۲-۴ : را زیر مجموعه ی فازی گوییم و مینویسیم اگر به ازای هر داشته باشیم:
تعریف ۲-۵ : دومجموعه ی فازی و را مساوی گوییم و مینویسیم اگر به ازای هر داشته باشیم:
تعریف ۲-۶ : اشتراک دومجموعه ی فازی و به صورت یک مجموعه ی فازی به ازای هر با تابع عضویت زیر تعریف میشود:
تعریف ۲-۷ : اجتماع دومجموعه ی فازی و به صورت یک مجموعه ی فازی به ازای هر با تابع عضویت زیر تعریف میشود:
تعریف ۲-۸ : مجموعه ی فازیمتمم مجموعه ی فازی ، توسط تابع عضویت زیر به ازای هر تعریف میشود:
۲- ۱-۳ اعداد فازی
تعریف ۲- ۹ : (عدد فازی) فرض کنید یک زیر مجموعه ی فازی در باشد یک عدد فازی نامیده می شوداگر:
نر مال باشد، یعنی: .
محدب باشد.
کراندار باشد.
برای هر یک بازه بسته باشد، یعنی همه ـ برش های این مجموعه فازی در بازه های بسته باشد.
کار با اعداد فازی مستلزم محاسبات پیچیده و طولانی است، از این رو هنگام استفاده از نظریه مجموعه های فازی، مانند هر نظریه دیگر، در مواجهه با مسایل علمی و کاربردی، کارایی محاسباتی به همراه ابزار آن بسیار اهمیت دارد]۲۱[. به همین منظور لازم می دانیم با نوع خاصی از اعداد فازی آشنا شویم که ویژگی آن ها در نوع تابع عضویت آن ها ست و همان طور که خواهیم دید اعمال جبری با این اعداد فازی بسیار ساده و دارای الگوی مشخص است. اعداد فازی مختلفی وجود دارد که در ابتدا به اختصار بعضی از آنها را معرفی میکنیم.
تعریف ۲- ۱۰ : عدد فازی با تابع عضویت زیر را عدد فازی ذوزنقه ای[۷] مینامند.
و به اختصار آن را به صورت نشان میدهیم. شکل ۲-۱ نشان دهنده یک عدد ذوزنقه ای است.
شکل ۲-۱ : عدد ذوزنقه ای فازی ]۴[
تعریف ۲- ١۱ : عدد فازی با تابع عضویت زیر را عدد فازی مثلثی[۸] مینامند.
و به اختصار آن را به صورت نشان میدهیم. شکل ۲-۲ یک عدد فازی مثلثی را نشان می دهد.
شکل ۲-۲ : عدد مثلثی فازی]۴[
تعریف ۲-۱۲ : عدد فازی با تابع عضویت زیر را عدد فازی گاوسی[۹] مینامند.
که mمرکز تابع عضویت و kعرض آن را نشان می دهد.شکل ۲-۳ یک عدد فازی گاوسی را نشان می دهد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )