در این فصل به تفصیل مبانی نظری و ادبیات موضوع تحقیق بیان شد و مباحثی نظیر، تاریخچه افشای اطلاعات، کیفیت افشای اطلاعات و مخاطبین و انواع افشای اطلاعات ارائه شد. در ادامه الزامات قوانین و مقررات بورس در مورد افشای اطلاعات بیان گردید. سپس اهدف گزارشگری مالی و استفاده کنندگان از این گزارش ها و همچنین عوامل تاثیر گذار بر گزارشگری مالی مورد بحث قرار گرفت. در قسمت های بعد نحوه افشای اطلاعات در صورت های مالی و زمان بندی افشای اطلاعات تشریح شد. با توجه به اینکه این تحقیق به دنبال تاثیر بهبود در نوع اظهارنظر حسابرسان بر زمانبندی افشای اطلاعات است، بنابراین در ادامه تعاریف حسابرسی صورت های مالی و اهداف از حسابرسی توسط حسابرسان مستقل و در نهایت اظهارنظر نسبت به صورت های مالی برای استفاده کنندگان ارائه گردید.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
فصل سوم
روش تحقیق
مقدمه
در این فصل روش و فرضیه تحقیق تشریح می شود. متغیرهای مورد بررسی، جامعه آماری و نمونه و روش انتخاب آن، چگونگی گردآوری اطلاعات و روش های آماری مطرح شده و مدلهای مورد بررسی، تبیین می شود.
روش تحقیق
این تحقیق در حوزه تحقیقات اثباتی مالی قرار دارد. از آنجا که برای آزمون فرضیه از اطلاعات تاریخی استفاده می شود، این تحقیق در گروه تحقیقات شبه آزمایشی قرار دارد. همچنین از آنجا که این تحقیق به بررسی رابطه بهبود در گزارش حسابرسی و به موقع بودن گزارش عایدات شرکت می پردازد، از نوع توصیفی-همبستگی محسوب می شود. از لحاظ معرفت شناسی نیز از نوع تجربه گراو سیستم استدلال آن استقرایی و نوع مطالعه آن میدانی-آرشیوی است. همچنین به لحاظ نوع تحلیل آماری از نوع همبستگی بوده و از مدلهای رگرسیون استفاده شده است. در تحقیقات همبستگی تلاش بر این است که رابطه بین متغیرهای مختلف با بهره گرفتن از ضریب همبستگی کشف یا تعیین شود.
مدلهای رگرسیون بکاررفته برای آزمون فرضیه تحقیق بصورت زیر است
-
- مدل اول
در نخستین مدل، شرکتهایی مورد بررسی قرار میگیرند که در سالt اظهارنظر مقبول دریافت کرده باشند. معادله زیر را برای مدل اول بکار می بریم.
DELi,t = α۱ + β۲ UOEXPt-1 + β۳QOt-1 + β۴QOEXPt-1 + β۵DISCt-1
+ β۶UE i,t + β۷AS i,t + β۸DUALi,t + β۹LEVi,t + εi.t
که در آن
DEL= تاخیر گزارشدهی
UOEXP=در صورتی که نوع گزارش حسابرسی سال قبل شرکت مقبول با بند توضیحی باشد عدد ۱ و در غیر این صورت عدد صفر میپذیرد.
QO = در صورتی که نوع گزارش حسابرسی سال قبل شرکت مشروط باشد عدد ۱ و در غیر این صورت عدد صفر میپذیرد.
QOEXP = در صورتی که نوع گزارش حسابرسی سال قبل شرکت مشروط با بند تاکید بر مطلب خاص باشد عدد ۱ و در غیر این صورت عدد صفر میپذیرد.
DISC = در صورتی که نوع گزارش حسابرسی سال قبل شرکت عدم اظهارنظر باشد عدد ۱ و در غیر این صورت عدد صفر میپذیرد.
UE =متغیر کنترل شده عایدات غیرمنتظره
AS = متغیر کنترل شده در صورتی که حسابرس شرکت تغییر کرده باشد عدد ۱ و در غیر اینصورت عدد صفر میپذیرد.
DUAL = متغیر کنترل شده درصورتی که مدیرعامل شرکت رئیس هیئت مدیره نیز باشد عد ۱ در غیر اینصورت عدد صفر میپذیرد.
LEV = متغیر کنترل شده اهرم مالی
نمودار زیر رویکرد مدل اول را نشان میدهد. در این مدل شرکتهایی وارد نمونه شده اند که در سال جاری گزارش مقبول دریافت کرده باشند. با توجه به اینکه گزارش سال قبل این شرکتها ممکن است مقبول، مشروط و سایر انواع گزارش باشد، بنابراین متغیرهای دوتایی تعریف شده در بالا بیانگر نوع گزارش حسابرسی خواهند بود و مدل اول تاثیر این نوع گزارشها را بر بهموقع بودن گزارشگری عایدات شرکت ارزیابی می کند.
اظهار نظر مقبول
اظهار نظر مقبول با بند تاکید بر مطلب خاص
اظهار نظر مشروط
اظهار نظر مشروط با بند تاکید بر مطلب خاص
عدم اظهار نظر
بکار گیری مدل اول، میزان تاثیر تغییر اظهارنظر حسابرسی بر خلاء گزارشدهی (DEL) را اندازه گیری می کند. ضریب مثبت بیانگر این است که تاخیر در افشای اطلاعات گزارشهای مالی (درمقایسه با سال قبل) وجود دارد. در حالیکه ضریب منفی بیانگر افشای اطلاعات عایدات خیلی به موقع می باشد. به علاوه هر چقدر مقدار ضریب بیشتر باشد به همان اندازه افشای عایدات بهموقع تر است. با فرض اینکه ترتیب تعدیل گزارش شدید باشد همانطور که در فصل دوم بیان شد، انتظار داریم که رابطه زیر بین ضرایب رگرسیون برقرار باشد
β۵ < β۴ < β۳ < β۲ < 0
در این تحقیق، علاوه بر تاکید بر شرکتهای دارای گزارش مقبول و بررسی تاثیر بهبود اظهارنظر درگزارش حسابرسی بر به موقع بودن گزارشهای مالی، به این موضوع میپردازیم که آیا بهبود در گزارش حسابرسی از گزارش حسابرسی شدیدتر تا تعدیل گزارش حسابرسی ملایم تر ممکن است بر به موقع بودن افشای عایدات اثر بگذارد یا خیر.
-
- مدل دوم
در مدل دوم DEL به عنوان عملکرد انواع گزارشهای حسابرسی در نظر گرفته می شود در حالیکه اظهارنظر در گزارش سال جاری گزارش تعدیل شده می باشد. بر اساس شدت تعدیل اظهارنظر در گزارش حسابرسی، مدل دوم به صورت زیر می باشد
DELi,t = α۱ + β۱UOt-1 + β۳QOt-1 + β۴QOEXPt-1 + β۵DISCt-1
+ β۶UE + β۷AS + β۸DUAL + β۹LEV + εi,t
در مدل دوم نمونه مورد بررسی شامل شرکتهایی است که در سال جاری گزارش حسابرسی مقبول با بند تاکید بر مطلب خاص را دریافت نموده اند. در مدل دوم UO متغیر مربوط به نوع گزارش حسابرسی مقبول است. دراین مدل تغییر از گزارش مقبول به گزارش مقبول با بند تاکید بر مطلب خاص را میتوان به عنوان فاجعه در گزارش حسابرسی در نظر گرفت. بنابراین انتظار داریم β۱ > 0 باشد. در حالیکه حرکت از گزارش مشروط یا گزارش مشروط همراه با بند توضیحی یا از عدم اظهارنظر به گزارش مقبول با بند توضیحی نوعی بهبود در نظر گرفته می شود بنابراین انتظار داریم تا β۵ < β۴ < β۳ < 0 باشند.
اظهار نظر مقبول
اظهار نظر مشروط
اظهار نظر مشروط با بند تاکید بر مطلب خاص
اظهار نظر مقبول با بند تاکید بر مطلب خاص
عدم اظهار نظر
-
- مدل سوم