دما
۸۱. ۵۸
۸۵
۸۵
۸۵
۸۶
۸۶
۸۶
۸۲
۷۷
۷۴
۷۵
۷۸
۸۰
رطوبت
۳-۱-۴-۱. طبقه بندی اقلیمی محدوده مورد مطالعه
در شکل گیری اقلیم منطقه مورد نظر عواملی چون دما و رطوبت و بارندگی و. . . دخالت دارند. براساس یک ارزیابی کلی از منطقه، براساس متد ایوانف، اقلیم رشت مرطوب جنگلی است و براساس روش دومارتن اقلیم منطقه بسیار مرطوب می باشد(پوریوسفی، ۱۳۸۲، ۵۰-۳۱).
۳-۱-۵ . پوشش ابری
پوشش آسمان به وسیله ابرها را اصطلاحا ” ابرناکی ” گویند. به وسیله ایستگاههای هواشناسی می توان مقدار ابر آسمان را تخمین زد و از اطلاعات ابرناکی و ساعات آفتابی به منظور بر آورد نیاز آبی گیاهان استفاده به عمل می آید. میزان ابرناکی درماه اسفند به حداکثر میزان رسیده، از اسفند ماه به بعد روندکاهش میزان ابرناکی آسمان در ایستگاه رشت قابل مشاهده می باشد و در تیرماه به حداقل میزان خود می رسد.
۳-۱-۶ . فشار وباد
یکی از خواص اساسی و بنیادی هوا که در ایستگاههای هواشناسی درجه یک هر کشور اندازه گیری میشود فشار هواست که در طول شبانه روز در راس هر ساعت اندازه گیری می شود. اهمیت این مشخصه هوا در این است که باعث جابجایی جریانهای هوا می گردد. و این جابجایی است که در مقیاس کوچک جریانهای هوای باد و در مقیاس بزرگ توده های عظیم هوا را بوجود می آورد. این توده های هوا گرما و رطوبت را از جایی به جای دیگر در سطح زمین انتقال داده و شکل یافتن اقلیمهای آب و هوایی را پی ریزی می کنند.
میانگین فشار هوای ایستگاه رشت۱۰۱۷هکتوپاسکال می باشد. این مقدار از کمترین فشار که حدود۱۰۰۹، ۵هکتوپاسکال در ماه ژوئیه و بیشترین آن که حدود۱۰۲۱، ۵هکتوپاسکال در ماه نوامبر و ژانویه می باشد متغیر است. حداقل فشار ثبت شده طی دوره آماری مورد مطالعه ۹۸۹ هکتوپاسکال در ۲۹ژوئن ۱۹۹۵ و حداکثر آن ۱۰۴۹ هکتوپاسکال در ۱۴ دسامبر ۱۹۵۹ و ۱۰۴۷ هکتوپاسکال در ۱۶ مارس۱۹۹۰ می باشد.
باد را به جز در نواحی کوهستانی که در اثر ناهمواری از پایین به بالا یا برعکس می وزد، می توان جابجایی افقی هوا دانست. در سطح زمین که انواع خاک ها و آب ها و جنگل ها و کشتزارها و صحراها ودیگر پدیدههای طبیعی و انسانی آن را پوشانده و هر یک از اینها در مقابل تابش آفتاب عکس العمل خاصی از خود نشان می دهند و این عکس العمل خاص به اختلاف گرما و فشار هوا منجر می شود. ازاین رو بادهای استان گیلان را تحت دو عنوان متمایز عمومی و محلی مورد بررسی قرار می دهند. منظور از بادهای عمومی جریانهای هوایی است که در نتیجه جریانات کلی هوای مجاور زمین از مراکزدور دست سرچشمه گرفته و به مرکز دور می وزند و در بعضی فصول سال از استان گیلان هم عبور کرده و اقلیم آنرا تحت تاثیر قرار میدهند.
بادهای محلی بادهایی هستند که د ر اثر اختلاف گرما و فشار هوا در مسافت های نسبتا کم بوجود می آیند
و در منطقه شرایط برای تشکیل این قبیل بادها کاملا آماده است.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
بر همین اساس در فصل بهار وزش باد از جهت شمال شرقی به سوی جنوب غرب می باشد. درفصل زمستان بادها از سمت شمال غرب و غرب می وز ند. در فصل پاییز جریانات هوایی دارای فعالیت بیشتری میباشند و جهت وزش آن از جهات زمستانی باد تبعیت م کنند.
میانگین سرعت باد سالانه در رشت ۲. ۵ گره یا ۱. ۴ متر بر ثانیه میباشد. کمترین سرعت باد حدود ۲ گره یا ۱. ۱ متر بر ثانیه در ژوئیه و بیشترین آن حدود ۳. ۱ گره یا ۱. ۷ متر بر ثانیه در ژانویه و فوریه میباشد. تندترین باد ثبت شده طی دوره آماری ۶۰ گره یا ۳۳. ۳ متر بر ثانیه در ۱۰ اکتبر ۱۹۸۵ از جهت شمالی(۳۵۰ درجه) بوده است. جهت باد غالب رشت در تمام ماه های سال به جز سه ماه مه، ژوئن و ژوئیه که ۴۵درجه (شمال شرقی) می باشد ۲۷۰ درجه (غربی) است.
۳-۱-۷ . منابع آب منطقه
منابع آب این شهرستان جزء حوزه آبخیز رود های فومنات محسوب می شود که مرز غربی این حوزه، حوزه آبخیز شفا رود و حد شرقی آن اراضی غربی سفید رود و سیاهرود و رود پیربازار است. رود پسیخان و پیربازار از جمله رودهای مهم این منطقه هستند. رود پسیخان شامل، دو شاخه فرعی وکوهستانی رود پسیخان، رود امامزاده ابراهیم و سیاه مزگی است.
۳-۱-۷-۱. آبهای سطحی
- رود پیربازار
از دو رودخانه سیاهرود در شرق شهر رشت وگوهر رود در غرب این شهر بوجود آمده است. هر دو رود از ارتفاعات ناحیه چوماچا وبهدان سرچشمه می گیرد(سازمان مدیریت وبرنامه ریزی، ۱۳۸۴، ۸).
به طورکلی به واسطه بارندگی فراوان و وجود آبهای جاری عمده، رودخانه های گوهررود و سیاه رود در محدوده مورد مطالعه، بهنگام بارندگی آبهای جاری افزایش یافته و سبب بالا آمدن آب در رودخانه های مذکور گشته که روستاهایی که در محدوده این دو رودخانه وجود دارند با مشکلات آب گرفتگی مواجه هستند.
-رود پسیخان
رود پسیخان پس از عبور از کانال اصلی سفید رود در ادامه از خمام رود از روستاهای پاچکنار وبیجار پس و دارسازی عبور کرده و از روستاهای محدوده به لشت نشاء می رسد.
۳-۱-۷-۲. آبهای زیر زمینی
بطور کلی منابع آب زیر زمینی در شمال کشور و در محدوده مورد مطالعه به علت شرایط اقلیمی حاکم زیاد و به حد کافی موجود است البته به شرط آنکه مدیریت درست برمنابع آب بخصوص آبهای سطحی نیز باید لحاظ شود. این منابع از طریق چاه های دستی، عمیق، آرتزین مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه براین موارد وجود آب بند ها و کانالهایی که بوسیله آنها آبرسانی صورت می گیرد، از اهمیت ویژه ای برخوردارند.
تصویر ۳-۱ نمایی از آبندان عمومی در دهستان لاکان -روستای سقالکسار
شکل ۳-۴. شبکه آب بخش مرکزی رشت
۳-۱-۸ . خاک
شهرستان رشت عمدتاً دارای ناحیهای جلگه ای است. در قسمتی از شمال شهرستان نوار ساحلی و در قسمت جنوبی آن ناحیه کوچک کوهستانی موجود است. خاک و پوشش گیاهی این شهرستان که در جلگه مرکزی گیلان قرار دارد از حاصل خیزترین نقاط کشور محسوب می شود (سازمان مدیریت و برنامه ریزی، ۱۳۸۱، ص ۸).