حاوی ۵۰ درصد پروتئین، ۲۰-۱۵ درصد کلسترول و ۵ درصد تری گلیسرید می باشد. وظیفه بازگرداندن کلسترول از سطح خون به کبد را به عهده دارد.
فصل دوم
ادبیات و پیشینه تحقیق
مقدمه
اصلی ترین نقش چای سبز افزایش سوخت و ساز چربی می باشد که این باعث حفظ گلوکز خون، کاهش تری گلیسرید و کلسترول میشود.
تاثیر تمرین بر سوخت و سازTG و TC به اثبات رسیده است که باعث کاهش سطوح استراحتی این متغیرها می شود.
۲-۱. لیپیدها (چربی ها(
لیپیدها شامل ترکیبات مختلف و نامتجانسی می باشند که بیشتر از نظر خواص فیزیکی بویژه حلالیت با یکدیگر مشابهت دارند. خاصیت اصلی و مشترک لیپیدها غیر محلول بودن آنها در آب و محلول بودن در حلال های غیر قطبی مانند استر، کلروفرم و بنزن است. بر مبنای یک چنین خواص مشترکی چربی-ها، روغن ها، استروئیدها، واکس ها و مشتقات آنها را می توان در گروه لیپیدها جای داد.
۲-۱-۱. ماهیت چربی ها
مولکول چرب دارای همان عناصر ساختاری مولکول کربوهیدرات است با این استثنا که پیوند اتم های ویژه به نحو چشمگیری متفاوت است؛ بویژه نسبت هیدروژن به اکسیژن به طور بارزی در ترکیب چربی بیشتر است (تغذیه). برای مثال چربی معروف تری پالمیتین (تری پالمیتوگلیسرول) دارای فرمول شیمیایی C51H98O6 می باشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲-۱-۲. اهمیت زیست پزشکی چربی ها
چربی ها به طور مستقیم و یا بصورت ذخیره ای در بافت چربی از منابع مهم انرژی زا محسوب می-گردند. چربی ها در بافت های زیر پوستی و همین طور در بافت های پوششی برخی اندام ها نقش یک لایه عایق حرارتی را بر عهده دارند. لیپیدهای غیر قطبی در طول اعصابی که آکسون آنها توسط یک غلاف میلین پوشیده شده است به عنوان عایق الکتریکی عمل کرده و باعث انتشار سریع امواج خنثی کننده قطبیت می گردند. از پیوند چربی ها با پروتئین ها، لیپوپروتئین ها تولید می شوند که از ترکیبات مهم سلول بوده، در ساختمان غشاء های سلول شرکت نموده، در داخل میتوکندری ها وجود داشته و وظیفه و وظیفه نقل و انتقال چربی ها در جریان خون را نیز بر عهده دارند. درک بسیاری از مسائل زیستی-پزشکی از جمله چاقی، اترواسکلروز، نقش اسیدهای چرب غیراشباعی در تغذیه و سلامتی و سلامتی مستلزم شناخت دقیق خواص بیوشیمی لیپیدها می باشد .
۲-۲. انواع چربی ها
چربی ها می توانند براساس ساختمانشان طبقه بندی می شوند. سه گروه اصلی چربی ها عبارتند از:
۱- چربی های ساده ۲- چربی های مرکب ۳- چربی های مشتق .
۲-۲-۱. چربی های ساده
چربی های ساده اغلب «چربی ها خنثی» نامیده می شوند و بطور عمده شامل تری گلیسریدها (تری اسیل گلیسرول ها) هستند.
تری گلیسریدها که فراوان ترین چربی بدن هستند، عمده ترین شکل ذخیره چربی در بدن (بیش از ۹۵ درصد) را تشکیل می دهند. اگرچه که کبد و عضلات اسکلتی حاوی ذخایر چربی قابل توجهی می-باشند، اما بیشتر تری گلیسریدها در سیتوپلاسم بافت سفید چربی ذخیره می شوند. مولکول تری گلیسرید شامل ریشه سه کربنه گلیسرول می باشد که به سه مولکول اسید چرب متصل است. گلیسرول به خودی خود یک پیک چربی نیست، چون به آسانی در آب حل می شود. سه دسته اتم های زنجیره کربن متصل به مولکول گلیسرول متصل اند که اصطلاحاً اسیدهای چرب نامیده می شوند. به هنگام اتصال گلیسرول و اسیدهای چرب با یکدیگر برای ساختن مولکول تری گلیسرید، سه مولکول آب تشکیل میشود. بر عکس، طی هیدرولیز ، وقتی مولکول چربی به اجزای متشکل اش تجزیه می شود سه مولکول آب به محل شکسته شدن مولکول چربی اضافه می گردد .
همه اسیدهای چرب شامل یک زنجیره خطی هیدروکربن و یک گروه انتهایی اسید کربوکسیلیک (COOH) می باشند. اسیدهای چرب ممکن است اشباع یا غیراشباع باشند است. دراسیدهای چرب اشباع شده فقط پیوندهای منفرد بین اتم های کربن وجود دارد و پیوندهای باقیمانده با هیدروژن متصلند. مولکول اسید چرب از این جهت اشباع شده خوانده می شوند که تا حد ممکن از نظر شیمیایی اتم های هیدروژن دارد . چربی های اشباع معمولاً نیمه جامدند. منابع غذایی سرشار از چربی های اشباع شده عبارتند از: گوشت، زرده تخم مرغ و محصولات لبنی. منابع گیاهی سرشار از چربی های اشباع شده عبارتند از: روغن نارگیل، روغن خرما و مارگارین هیدروژنه.
اسیدهای چربی که یک یا چند پیوند مضاعف در زنجیره کربن اصلی دارند به عنوان اسید چرب اشباع نشده طبقه بندی شده اند. در این حالت، پیوند مضاعف موجود در زنجیره کربن تعداد جایگاه های اتصال هیدروژن ممکن را کاهش داده، بدین ترتیب مولکول را با توجه به وضعیت هیدروژن، اشباع نشده گویند. چربی های مرتبط با منابع گیاهی عموماً اشباع نشده بوده و در درجه حرارت معمولی اتاق به صورت مایع هستند. در صورتی که زنجیره کربن فقط یک پیوند مضاعف داشته باشند مانند زیتون و روغن بادام کوهی اسید چرب را اشباع نشده منفرد گویند. اگر دو یا چند پیوند مضاعف در زنجیره کربن اصلی وجود داشته باشد مانند آفتابگردان، سویا و روغن ذرت، اسید چرب را اشباع نشده چندتایی می نامند .
۲-۲-۲. چربی های مرکب
اگر چربیهای خنثی با دیگر مواد شیمیایی ترکیب شوند، چربی های مرکب ساخته می شوند. گروه-های اصلی چربی های عبارتند از: گلیکولیپدها، اسفنگولیپیدها، فسفولیپیدها و لیپوپروتئین ها.
گلیکولیپدها، دی اسیل گلیسرول (دی گلیسرید) هایی هستند که در آنها گروه سوم هیدروکسیل ریشه گلیسرول از راه یک اتصال گلیکوزیدی با یک قند پیوند می خورند. اسفنگولیپیدها، گلیسرول ندارند و فراوان ترین آنها، اسفنگومیلین می باشد که در گروه اصلی خود، فسفوکولین دارد. اسفنگولیپیدها و گلیکولیپدها در غشای سلولی (به ویژه به طور فراوان در بافت عصبی) یافت می شوند و مقدار ذخیره-های آنها در بافت چربی چندان زیاد نیست .
فسفولیپیدها شامل ترکیبی از یک یا چند مولکول اسید چرب با اسید فسفوریک و یک باز ازتی است. ساخته شدن این چربی ها در همه یاخته ها صورت می گیرد، هرچند بیشترشان در کبد ساخته می شوند. فسفولیپیدها علاوه بر کمک به انسجام ساختاری یاخته در لخته شدن خون و در ساختمان روکش تارهای عصبی اهمیت زیادی دارند . لیپوپروتئین ها عمدتاً در کبد و خون تشکیل می شوند و ترکیبی از تری اسیل گلیسرول ها، فسفولیپیدها، کلسترول و پروتئین می باشند: لیپوپروتئین ها شکل اصلی انتقال چربی در خون می باشند. تشکیل لیپوپروتئین ها لازم است، چون تری گلیسیرید تنها در آب نامحلول است. در لیپوپروتئین ها، وجود یک پوشش پروتئینی کمک می کند تا میزان محلولیت چربی افزایش یابد. لیپوپروتئین های پلاسما تراکم (چگالی) آنها طبقه بندی می شوند. لیپوپروتئین ها با چگالی بالا (HDL) از کمترین مقدار کلسترول برخورارند و به نظر می رسد در انتقال کلسترول از دیواره سرخرگ ها به کبد برای تبدیل صفرا دخالت دارند. سپس صفرا به درون روده ترشح شده و از راه مدفوع دفع می شود. لیپوپروتئینها با چگالی کم (LDL) در شرایط معمولی ۶۰ تا ۸۰ درصد کل کلسترول پلاسما را حمل کرده و بیشترین میل ترکیبی با دیواره سرخرگ ها را دارند رسوب کلسترول در دیواره سرخرگ ها سرانجام منجر به تکثیر عضلات صاف آنها شده، فیبروبلاست ها را جذب می کند و موجب پیشرفت انسداد رگ میشود. این تغییرات به دیواره آسیب رسانده و موجب تنگ شدن سرخر گ می شود .
۲-۲-۳. چربی های مشتق
این دسته از چربی ها شامل موادی هستند که از چربی های ساده و مرکب ساده و مرکب مشتق شده اند. معروف ترین چربی مشتق شده کلسترول است. کلسترول در همه بافت ها وجود دارد و از طریق غذاها (کلسترول برون زاد) مصرف می شود و یا در درون یاخته (کلسترول درون زاد) ساخته می شود. حتی وقتی فردی به یک برنامه غذایی بدون کلسترول ادامه دهد، سرعت ساخته شدن کلسترول درون-زاد ممکن است از ۵/۰ تا ۲ گرم در روز تغییر کند .
۲-۳. لیپوپروتئین های خون
لیپیدهای پلاسما به شکل ترکیب با پروتئین تحت عنوان لیپوپروتئین حمل میشوند. لیپوپروتئینها مولکولهای درشتی هستند که ساختمان این مولکولهای درشت از لیپیدهای چهارگانه مانند، تری گلیسیرید، کلسترول استریفیه، فسفولیپید و کلسترول آزاد و همچنین از پزوتئینهای ویژهای تحت عنوان آپوپروتئین تشکیل شده است.
ترکیبات تشکیلدهنده لیپوپروتئینها
بطورکلی ساختمان لیپوپروتئینها از دوقسمت لیپید و پروتئین تشکیل شده است. ترکیبات لیپیدی شرکت کننده در ساختمان لیپوپروتئینها عبارتند از: فسفولیپید(PL)، تری گلسیریدTG، کلسترول استریفیه(CE) و کلسترول آزاد(CF)
تقسیم بندی لیپوپروتئینها به این قرار است که هر اندازه میزان چربی بخصوص تری گلسیرید این ذرات بیشتر باشد این ذرات از لحاظ اندازه بزرگتر و از لحاظ وزن مخصوص کوچکتر می شوند و برعکس هر چقدر پروتئین این ذرات بیشتر باشد این ذرات از لحاظ اندازه کوچکتر ولی ازنظر وزن مخصوص بزرگتر هستند.
لیپوپروتئینها ازنظر دانسیته یا سنگینی به چهار دسته تقسیم میشوند که از سبک به سنگین عبارتند از:
شیلومیکرون ها با دانسیته۹۶/.
لیپوپروتئین با چگالی بسیار پائین (VLDL) و دانسیتهی برابر ۰۰۶/۱.
لیپوپروتئین با چگالی پائین(LDL) و دانسیتهی برابر با ۰۲۶/۱.
لیپوپروتئین با چگالی بالا(HDL) و دانسیتهی برابر با ۲۱/۱.
لیپوپروتئین با چگالی بالا، عمدتاً دارای فسفولیپید و آپوپروتئینهای A1 و A2 و همچنین کلسترول میباشد و دانسیتهی آن برابر با ۲۱/۱ است.HDL دارای دو زیر شاخهی دیگر میباشد که عبارتند از HDL2 و HDL3 که HDL3 از HDL2 سنگین تر میباشد.این ماده در کبد سنتز شده سپس وارد جریان خون میشود.HDL تازه سنتزشده بصورت صفحات دیسکی شکل هستند و فسفولیپیدهای دو لایه تشکیل شدهاند. کلسترول آزاد و آپوپروتئینها در لابه لای این فسفولیپیدها وجود دارند، HDL سنتز شده در محیط خون تحت اثر آنزیم لستین کلسترول اسیل ترانسفراز با علامت اختصاریLCAT هستند. این آنزیم یک اسید چرب از روی لستین موجود در HDL برداشته و روی کلسترولهای آزاد در ساختمان HDL تازه سنتز شده قرار میدهد. لیپیدها با آب مخلوط نمی شود. درست مثل قطره ای روغن سرخ کردنی روی آب قرارمی گیرد و با هم زدن با هم آب مخلوط نمی شوند. لذا، از آنجا که با هم ترکیب نمیشوند، راه های دیگری برای حرکت آنها در بدن باید وجود داشته باشد. این حرکت با اتصال لیپیدها به پروتئین هایی به نام آپوپروتئین (apo) انجام میشود. بیش از ۱۷ آپولیپوپروتئین گوناگون با نام های آپو AI، آپو AII، ۴۸B، آپو ۱۰۰B، و آپو a وجود دارند. این ذره ها را از ان رو لیپوپروتئین می-نامند که ترکیبی از لیپید و پروتئین اند. لیپوپروتئین ها با خون و سایر مایعات بدن مخلوط می شوند، از این رو به راحتی در بدن جا به جا می گردند. ذر ه های لیپوپروتئین حاوی کلسترول، تری گلیسریدها، فسفولیپیدها، و برخی دیگر پروتئین هاست. چهار طبقه کلی لیپوپروتئین ها عبارتند از: شیلومیکرون ها، لیپوپروتئین بسیار کم چگالی (VLDL) ، لیپوپروتئین کم چگال (LDL)، لیپوپروتئین پر چگال (HDL) . همه لیپوپروتئین ها کم و بیش با بیماری های قلبی ارتباط دارند (جدول ۱-۱).
جدول۲-۱: لیپوپروتئین ها و خطر بیماری های قلبی
لیپید یا لیپوپروتئین | ارتباط با بیماری قلبی |
شیلومیکرون | افزایش خطر |