شکل۴-۵: مقایسه میانگین اثر فواصل مختلف زهکش زیرزمینی بر تعداد پنجه ۵۲
شکل۴-۶: مقایسه میانگین اثر زهکش سطحی بر تعداد پنجه ۵۲
شکل۴-۷: مقایسه میانگین اثر فواصل مختلف زهکش زیرزمینی بر تعداد دانه در خوشه ۵۳
شکل۴-۸: مقایسه میانگین اثر زهکش سطحی بر تعداد دانه در خوشه ۵۴
شکل۴-۹: مقایسه میانگین اثر فواصل مختلف زهکش زیرزمینی بر تعداد سنبله در متر مربع ۵۵
شکل۴-۱۰: مقایسه میانگین اثر زهکش سطحی بر تعداد سنبله در متر مربع ۵۵
شکل۴-۱۱: مقایسه میانگین اثر فواصل مختلف زهکش زیرزمینی بر وزن هزار دانه (گرم) ۵۷
شکل۴-۱۲ : مقایسه میانگین اثر زهکش سطحی بر وزن هزار دانه (گرم) ۵۷
شکل۴-۱۳: مقایسه میانگین اثر فواصل مختلف زهکش زیرزمینی بر وزن ماده سبز در حالت علوفه ای (کیلوگرم در هکتار) ۵۸
شکل۴-۱۴: مقایسه میانگین اثر زهکش سطحی بر وزن ماده سبز در حالت علوفه ای (کیلوگرم در هکتار) ۵۹
شکل۴-۱۵: مقایسه میانگین اثر فواصل مختلف زهکش زیرزمینی بر عملکرد دانه در حالت علوفه ای (کیلوگرم در هکتار) ۶۰
شکل۴-۱۶ : مقایسه میانگین اثر زهکش سطحی بر عملکرد دانه در حالت علوفه ای (کیلوگرم در هکتار) ۶۰
شکل۴-۱۷: مقایسه میانگین اثر فواصل مختلف زهکش زیرزمینی بر عملکرد دانه در حالت برداشت دانه ای (کیلوگرم در هکتار) ۶۲
شکل۴-۱۸ : مقایسه میانگین اثر زهکش سطحی بر عملکرد دانه در حالت برداشت دانه ای (کیلوگرم در هکتار) ۶۲
شکل۴-۱۹: مقایسه میانگین اثر فواصل مختلف زهکش زیرزمینی بر شاخص برداشت غیر علوفه ای ۶۴
شکل۴-۲۰ : مقایسه میانگین اثر زهکش سطحی بر شاخص برداشت غیر علوفه ای ۶۴
شکل۴-۲۱ : روند تغییرات عملکرد دانه در حالت برداشت دانه ای نسبت به فاصله قرارگیری زهکش ها ۶۵
شکل۴-۲۲: روند تغییرات عملکرد دانه در حالت علوفه ای نسبت به فاصله قرارگیری زهکش ها ۶۶
شکل۴-۲۳: روند تغییرات میانگین رطوبت سطحی در تیمارهای مختلف ۶۷
چکیده
زهکشی زیرزمینی اراضی شالیزاری با هدف خشک کردن زمین در زمان برداشت (بالابردن
تحملپذیری خاک)، زهکشی میانفصل و پایین آوردن سطح ایستابی پس از برداشت برنج (جهت کشت پاییزه و زمستانه) احداث میگردد. به منظور بررسی اثر انواع زهکشی (سطحی و عمقی) و فواصل آنها بر عملکرد و اجزای عملکرد تریتیکاله به عنوان کشت دوم در اراضی شالیزاری این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه پایه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات برنج کشور واقع در رشت در سال ۱۳۹۲ انجام گرفت. فاکتورهای آزمایشی شامل الف- زهکشی سطحی با سطوح: ۱- بدون زهکشی، ۲- زهکشی سطحی با فواصل ۵ متر و ۳- زهکشی سطحی با فواصل ۱۰ متر از یکدیگر و ب- زهکشی عمقی با عمق متوسط یک متر، ۱- سطوح بدون زهکشی عمقی، ۲- زهکشی عمقی با فواصل ۵/۷ متر از یکدیگر، ۳- زهکشی عمقی با فواصل ۱۰ متر از یکدیگر و ۴- زهکشی عمقی با فواصل ۱۵ از یکدیگر میباشند. جنس لولههای استفاده شده در این تحقیق P.V.C مشبک خرطومی با قطر ۱۲۵ میلیمتر و پوشش به کار رفته برای لولههای زهکش، پوسته برنج میباشد. نتایج نشان داد که تاثیر زهکشی زیرزمینی و زهکشی سطحی بر ارتفاع بوته گیاه، طول سنبله، تعداد پنجه، تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه، وزن ماده سبز در حالت علوفهای، عملکرد دانه در حالت برداشت علوفهای و دانهای در سطح آماری ۱% معنی دار گردید. اثر متقابل فواصل زهکش زیرزمینی و زهکشی سطحی بر تعداد پنجه در سطح آماری ۵ درصد معنیدار است. ترکیب زهکشی زیرزمینی با فاصله ۵/۷ متر و زهکشی سطحی با فاصله ۵ متر باعث ۳ برابر شدن تعداد پنجه و تعداد سنبله در متر مربع نسبت به شاهد گردید، نیز باعث شش برابر شدن عملکرد دانه در حالت برداشت دانهای نسبت به شاهد شد. همچنین تاثیر زهکشی زیرزمینی و سطحی بر شاخص برداشت علوفهای و غیر علوفهای معنیدار نگردید. در نهایت میتوان بیان نمود که ترکیب زهکش زیرزمینی و سطحی باعث افزایش عملکرد تریتیکاله می شود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
کلمات کلیدی: زهکشی زیرزمینی، زهکشی سطحی، تریتیکاله.
فصل اول
مقدمه و هدف
۱-۱- مقدمه
جهان امروز با چالشهای زیادی در زمینه تأمین غذا و ایجاد شرایط اشتغال و درآمد برای قشر عظیمی از جمعیت در حال ازدیاد روبروست. در ایران برنج بعد از گندم دومین غلهای است که برای تغذیه مردم مورد استفاده قرار میگیرد. بیشترین کشت برنج در ایران در سه استان شمالی کشور عبارت از گیلان، مازندران و گلستان با ۷۱ درصد از سطح زیر کشت کل کشور انجام میگیرد. بر اساس نتایج آخرین آمار موجود ۲۳۸ هزار هکتار از اراضی استان گیلان به کشت برنج اختصاص دارد. پایین بودن سرانه مالکیت زمین برای هر خانوار کشاورز، واردات بی رویه برنج، افزایش سریع هزینه های کشت برنج و کمآبی در سالهای اخیر موجب کاهش شدید درآمد کشاورزان شالیکار گردیده است. ادامه روند مذکور می تواند تولید برنج را مورد تهدید جدی قرار دهد. از مهمترین راهکارهای افزایش درآمد شالیکاران و تشویق آنان به ادامه تولید برنج توسعه کشت دوم بعد از برداشت برنج میباشد. در این راستا حل چالشهای مهمی مانند مبارزه با غرقابی اراضی ناشی از بارانهای نیمه دوم سال، گزینش محصولات مناسب کشت دوم و تاثیر آن بر کشت اول (برنج) و بازاریابی و فرآوری و همچنین اتخاذ سیاستهای حمایتی موجب توسعه کشت دوم خواهد شد با این کار اراضی مذکور می تواند جهت تأمین بخشی از غذای جامعه، گریز از بیکاری فصلی کشاورزان و رهایی از کشاورزی تک محصولی مورد استفاده مفیدتر قرار گیرد. تک محصولی بودن یک منطقه جغرافیایی ممکن است تحت تأثیر پیامدهای ناگواری از قبیل سقوط ناگهانی قیمت محصول و یا بروز همهگیری (اپیدمی) آفتهای گیاهی، ضررهای فراگیر اقتصادی به بار آورد. بدین منظور اجرای طرحهای کاربردی برای کشت دوم بعد از برنج می تواند کمک ﻣﺆثری در رفع این معضلات باشد. در حال حاضر از اولویتهای مهم بخش کشاورزی استان گیلان فراهمآوری امکان استفاده از مزارع شالیکاری برای کشت محصولات مناسب به عنوان کشت دوم میباشد. برای نیل به این هدف تعیین اراضی مستعد برای کشت دوم، شناسایی محصولات متناسب با اقلیم منطقه، شناسایی محدودیتهای طبیعی و اقتصادی و اجتماعی کشت دوم و در نهایت ارائه راهکارهای مناسب مربوط مدنظر میباشد.
در سطح جهانی نیز افزایش شدید جمعیت و تقاضا برای مواد غذایی و فرآورده های کشاورزی سبب گردیده اراضی زراعی بصورت متمرکز مورد بهره برداری قرار گیرند. در این راستا در اراضی شالیزاری نیز سیاست کشت دوباره برنج و همچنین کشت گیاهان دیگر پس از برداشت برنج (کشت دوم) توسعه پیدا کرده است.
۱-۲- ضرورت اجرای طرح کشت دوم بعد از برنج
نیل به خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی از هدفهای مهم برنامه ریزی بخش کشاورزی است. تولید محصولات کشت دوم در اراضی شالی موجب افزایش توان مالی کشاورز و به تبع آن افزایش درآمد ناخالص ملی در بخش کشاورزی خواهد شد. علاوه بر این، ایجاد اشتغال در سطح روستاها، جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها، ترغیب سرمایهگذران به ایجاد صنایع تبدیلی مواد غذایی و صنایع وابسته در روستاها از دیگر فواید کشت دوم در گیلان است. از طرفی استفاده از بقولات به عنوان کشت دوم در تناوب موجب کاهش مصرف کود و سموم شیمیایی و در نتیجه حفظ محیط زیست می شود. ایجاد زمینه مناسب برای تثبیت شالیزارها و جلوگیری از تغییر کاربری اراضی از دیگر پیامدهای مطلوب و بسیار مهم کشت دوم است. با افزایش تولیدات مواد غذایی در استان علاوه بر خودکفایی در این محصولات میتوان در جهت توسعه صادرات گام برداشت. خارج نمودن هرزآبهای مزرعه و تهویه مطلوب خاک، مبارزه با آفت کرم ساقه خوار برنج که در میان کاه و کلش زمستان گذرانی می کند و تهیه و تأمین بخشی از نیازهای دامداریهای استان از طریق کشت محصولاتی مانند شبدر، از دیگر اثرات مثبت کشت دوم است.
تفکر کشت دوم بعد از برداشت برنج در اراضی شالیکاری استان گیلان از دیرباز مدنظر دست اندرکاران کشاورزی، کارشناسان و مروجان استان بوده و همواره این سوال مطرح میشد که چرا بایستی سطحی وسیعی از اراضی مناسب شالیزار استان مدت ۶ الی ۷ ماه از سال بدون استفاده رها گردد. تولید و عرضه انواع محصولات سبزی و صیفی، علوفه، حبوبات و دانه های روغنی که در حواشی جادههای روستایی در معرض فروش از تولید به مصرف قرار میگیرد مبین این واقعیت ملموس میباشد که عدم کاشت و بدون استفاده ماندن اراضی شالیکاری استان به ویژه در ۶ ماه دوم سال ناشی از کمکاری کشاورزان نیست؛ بلکه از یک طرف ناشی از فقر تحقیقاتی و عدم معرفی محصولات و ارقام مناسب و از طرف دیگر عدم برنامه های اجرایی حمایتی میباشد.
در این بین، استراتژی توسعه کشت محصولات دوره زراعی پاییزه در استان گیلان مورد توجه بسیاری از صاحبنظران قرار گرفته است. برخورداری فیزیکی از سامانه منابع تولیدی فراوان و ظرفیت به کارگیری ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیکاری این استان برای توسعه کشت دوم نقاط قوتی است که لزوم پژوهش و تحقیق به منظور عملیاتی کردن این استراتژی را آشکار میسازد. اگرچه فقدان زیر ساختهای مناسب در استان گیلان برای توسعه کشت دوم تهدیدی جدی در مسیر توسعه بخش کشاورزی این استان است ولی منافع اجتماعی نظیر ایجاد درآمد جنبی، ایجاد اشتغال پایدار، تخصیص بهینه منابع و استفاده حداکثری از ظرفیت تولید و افزایش تولید محصولات کشاورزی در راستای تحقق اهداف خودکفایی پارامترهایی است که توجه بیشتر به توسعه کشت دوم را حائز اهمیت نشان میدهد.
۱-۲-۱- اهداف کشت دوم
مهمترین اهداف توسعه کشت دوم در اراضی شالیزاری استان شامل افزایش تولید محصولات کشاورزی و تأمین بخشی از نیاز غذایی کشور، تأمین و تولید علوفه مورد نیاز دام و بهبود دامپروری، تأمین قسمتی از روغن مصرفی کشور با کشت دانه های روغنی، تأمین بخشی از پروتئین مورد نیاز جامعه از طریق کشت حبوبات، پایداری تولید برنج از طریق تقویت حاصلخیزی و حفظ خاک و بهبود کیفیت اراضی زیر کشت برنج، امکان کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی برای زراعت اصلی و کاهش واردات آنها، اشتغالزایی و جلوگیری از مهاجرت روستاییان، افزایش توان مالی کشاورزان، خارج نمودن هرز آبها و تهویه مطلوب خاک، تقویت و راه اندازی صنایع تبدیلی مناسب در سطح روستاها میباشد.
۱-۲-۲- مزایای کشت دوم
۱-عدم نیاز به آبیاری
۲- کار در زمان بیکاری کشاورزان (نیمه دوم سال)
۳- پایینتر بودن هزینه کارگری و تولید
۴- کمتر بودن آفاتها و بیماریها
۵- امکان کاهش برخی آفات و علفهای هرز برای کشت اصلی
۶- انتخاب محصول مورد کشت
۷- استفاده از مزایای تناوب زراعی در اراضی شالیزاری
۸- افزایش تولید پروتئین، سبزی و دانه های روغنی
۹- پایداری تولید برنج
۱۰- عدم تغییر کاربری اراضی شالیکاری
۱-۲-۳- موانع و مشکلات کشت دوم
۱- کمبود نقدینگی کشاورزان: شروع کشت دوم مقارن با زمان برداشت برنج بوده و کشاورزان در این زمان هنوز از مشکلات اقتصادی کشت برنج رهایی نیافته و توانایی انجام هزینه جدید را ندارند.
۲- آبگیر بودن بخش زیادی از شالیزارها: نگاهی به آمار بارندگی در استان گیلان نشان میدهد که بیشترین بارندگیها در استان گیلان در نیمه دوم سال اتفاق میافتد. (حدود ۶۳ درصد معادل ۷۵۶
میلیمتر در سال). بر خلاف برنج اکثر محصولات زراعی به غرقابی حساس بوده و از این عارضه خسارت میبییند بنابراین اتخاذ روشهای مناسب زهکشی از ضروریات توسعه کشت دوم میباشد.
مشکل فروش محصولات کشت دوم: فروش محصول از عمدهترین مشکلات کشاورزان است که در چند سال اخیر به کشاورزی و کشاورزان ضرر و زیان بسیاری وارد کرده است.
۳- کمبود تحقیقات برای معرفی گیاهان کشت دوم و حل مشکلات هر گیاه: انجام تحقیقات وسیع و عملیات آزمایشی در مورد نوع گیاه و رقم، زمان کشت، نحوه مبارزه با آفات و بیماریها از ضروریات توسعه کشت دوم میباشد
۴- عدم خرید تضمینی: برنامه های دراز مدت دولت برای تعیین نوع کشت با کار کارشناسی، خرید تضمینی و فراهم کردن بازار خرید محصولات کشاورزی ضروزی میباشد. بیبرنامگی و عدم نظارت سود زیادی نصیب دلالان خواهد کرد. همچنین یکی از مشکلات کشاورزان در خرید تضمینی، دریافت نکردن به موقع مطالباتشان است.
۵- نبود امکانات نگهداری محصولات: امکاناتی نظیر سردخانه، انبارهای مناسب، و صنایع تبدیلی لازمه به سود رسانی هر محصول زراعی میباشد.