مساله بسیار مهم در مخلوط این تعداد ماده ی سازگاری آنها با هم است. می دانیم که بشر هیچ وقت قادر نیست حتی چندین ماده را باهم مخلوط کند بی آنکه تداخلی در آنها به وجود آید. بنا بر این تفاوت زیادی بین اجسام خالص و مخلوط وجود دارد وبا هم قابل مقایسه نیستند. همچنین مکانیسم آنها با هم متفاوت بوده و یکی از بزرگترین تفاوت های مواد سنتزی و گیاهی در این نکته است. برای روشن شدن این مورد می توان ارتباط بین ویتامین سی و پرتقال را در نظر گرفت. ویتامین سی به طور سنتزی ساخته می شود و کلیه ویتامین سی های موجود در بازار به طریق مصنوعی و اکثراً با نشاسته درست می شود. با وجودی که ثابت شده ویتامین سی تهیه شده و مصنوعی با ویتامین سی پرتقال از نظر شیمیایی یکسان است. ولی آیا می توان مصرف پرتقال و ویتامین سی را باهم مشابه دانست و آیا ویتامین سی خالص همان خواص پرتقال را دارد؟ مسلماً جواب خیر است چون پرتقال دارای دنیایی است که یکی از مواد آن ویتامین سی باشد. بد نیست بدانید که وقتی هنوز مواد گیاهان از نظر فرمول شیمیایی شناسایی نشده بود دانشمندی به نام پاراسلسوس در قرن ۱۶ میلادی نظریه ای ارائه کرد که هر گیاه به شکل هر عضوی از بدن باشد برای بیماری های همان عضو مفید است مثلا از گردو برای مغز از دانههای لوبیا برای کلیه و یا از ریشه های افشان گندم برای ریه دارو می ساخت. این نظریه که طرفداران زیادی داشت حدود۴قرن پایدار بود تا اینکه علم شیمی و داروسازی پیشرفت کرد و این نظریه رد شد در قرن حاضر در مورد ارتباط بین درمان و فرمول های معین موجود در گیاهان شکی وجود ندارد اما آنچه هنوز در پرده ابهام قرار دارد ارتباط صد ها ماده ی گیاه با یکدیگر و در ارتباط با بیماری ها است که بسیاری از مکانیسم های آن روشن نیست و اثرات آن بیشتر به طور تجربی محرز شده است. داروهای شیمیایی چون اکثراً حاوی ماده ی خالص می باشند. ردیابی و پیگیری سرنوشت آنها در بدن چندان مشکل نیست ولی گیاهان و فراوردهای آنها که حاوی دنیایی از مواد مختلف می باشند اسرار عجیب و شگفتی دارند که بشر درابتدای راه شناخت آنهاست به نظر می رسد بهترین تعریف {طب گیاهی حقیقی} درمان با گیاهان و یا فراورده های گیاهی است. که دستخوش تغییر و تحول نشده اند چراکه تغییرات ویا خالص سازی ها ماهیت و تاثیر گیاهان را تغییر می دهد و تجربیات هزاران ساله در مورد فراورده های معین آنها با تغییر در فرمولا سیون ممکن است دیگر ارزشی نداشته باشد. به هر حال باید دانست که عواملی از جمله زمان برداشت ـ آفتاب ـ رطوبت ـ باد ـ ارتفاع ـ جنس ـ خاک ـخشکی هوا ـ باران و آب از عواملی هستند که در کمیت و کیفیت مواد موثر گیاهان کاملاً تاثیر دارند و این موضوع مستقیماً در آثار درمانی آنها دخیل است. همچنین طرز تهیه و تبدیل گیاه به فراورده ی دارویی از جمله دم کرده ـ جوشانده ـ عصاره ـ نوع حلال ها ـ حرارت ـ زمان ـ تازه و یا کهنه بودن فراورده و غلظت آن در اثر در مانی دخالت مستقیم دارند. لذا با توجه به عوامل مذکور می توان نتیجه گرفت که طب گیاهی گذشته از علمی بودن نوعی درمان تجربی است که احتیاج به پشتوانه ی تجربیات هزاران ساله بشر دارد تا انشا ا. . . روزی دانشمندان و محققان بتوانند راز و رمز های پیچیده آنها را روشن کنند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۴-۱٠-وضعیت موجود و اینده گیاه درمانی در جهان
ما در حقیقت به خانه اول رسیده ایم اولین جمله مقاله ایست که در سال ۲٠٠٠ با نام طب گیاهی در امریکا به چاپ رسید در این مقاله می افزاید انسان حداقل از ۶٠ هزار سال قبل از گیاهان به عنوان دارو استفاده میکرد. براساس امار سازمان جهانی بهداشت حدود ۸٠ درصد از جمعیت دنیا در حال حاضر از گیاهان دارویی به عنوان دارو استفاده می کنند این امار ابتدا غیر واقعی بنظر می رسد اما وقتی طب موجود در هندوستان چین امریکای لاتین کشورهای افریقایی کشورهای جنوب شرقی اسیا و بسیاری از کشورهای پیشرفته از جمله ژاپن المان کانادا و شوروی سابق را بررسی می کنیم امار مذکور کاملا قابل قبول است. امار دیگری در مورد داروهای صنعتی جهان نشان می دهد حداقل ۳٠ درصد از انها منشا گیاهی دارند. قدمت داروهای صنعتی تهیه شده در جهان به یک قرن می رسد چراکه اولین جسم سنتزی تهیه شده بوسیله بشر در سال ۱۹۵۴ یعنی درست ۱۵۴ سال قبل صورت گرفت در ضمن حدود ۵. ۱ قرن پیش بسیاری از کشورهای غربی که خود دارای طب سنتی نبودند تحت تاثیر این تحول علمی قرار گرفتند و به سرعت استفاده از طب غربی و داروهای مصنوعی در انها رواج یافت. متاسفانه کشور ایران باوجود داشتن طب و داروسازی سنتی بسیار قوی که از پرچمداران جهان محسوب می شد ان را به فراموشی سپرد و شروع به استفاده از طب غربی کرد به این ترتیب طب سنتی بجز در نقاط کوچکی از ایران که بیشتر شامل دهستان ها و نقاط دور افتاده بود فراموش شد و استفاده از داروهای شیمیایی و طب غربی رواج یافت.
اما در حدود پنج دهه قبل عوارض جانبی داروهای شیمیایی که ابتدا از ان غفلت شده بود توجه انسان را به خود جلب کرد و او را به تفکری عمیق فرو برد. یکی از مهمترین و بارزترین موارد که به فاجعه تالیدومید در تاریخ پزشکی معروف است اثار جانبی داروی تالیدومید بود که باعث تولد حدود ۲٠ هزار کودک ناقص الخلقه بی دست و پا کر لال کور و. . . شد. این مساله زنگ خطری بود که جهان را تکان داد و توجه بشر را به استفاده مجدد از مواد طبیعی برای تهیه داروها معطوف نمود. در این طرز تفکر قرار نبود تولید و استفاده از داروهای شیمیایی متوقف شود بلکه دانشمندان بر این عقیده بودند که ضمن توجه بسیار به عوارض جانبی داروهای شیمیایی و جلوگیری از تکرار واقعه تلخ تالیدومید تا حد ممکن از مواد طبیعی و به خصوص گیاهان که بزرگترین ازمایشگاه خلقت و حاوی میلیون ها ماده شفا بخش هستند استفاده شود. همچنین در پنج دهه گذشته تعصب غیر علمی غربیان نسبت به طب و داروسازی شرق که هزاران سال قدمت دارد از میان رفت و در حال حاضر اکثر مکاتب طب شرقی مورد قبول دانشمندان غرب قرار گرفته است بطوری که کشورهای غربی از بیشتر انها مانند همیوپاتی طب چین طب سوزنی طب گیاهی رایحه درمانی ماساژ درمانی و. . . استفاده می کنند. این روشهای درمانی که طب مکمل نامیده می شوند به شکل کاملا علمی به رشته های دانشگاهی تبدیل و متخصصان زیادی از انها فارغ التحصیل شده اند. همچنین کتب زیادی در مورد انها به چاپ رسیده و تحقیقات زیادی در مورد انها صورت گرفته است. باتوجه به تغییر نگرش غربی ها در مورد طب و داروسازی سنتی و ایجاد این رشته ها به موازات طب غربی وزارت بهداشت نیز با طراحی مشابه برای اولین بار در سال ۱۳۸۶ مبادرت به تاسیسدانشکده طب سنتی نموده و در سال ۱۳۸۷ رشته داروسازی سنتی را ایجاد کرده است. با ایجاد این دو رشته جدید و رشته هایی که در اینده ای نه چندان دور به ان اضافه خواهد شد. مجددا تجارب علمی دانشمندان بزرگ ایران زمین که زمانی یکی از پرچمداران علوم پزشکی جهان بوده و اشعه های تابناک آن به اقصی نقاط جهان تابیده است زنده خواهد شد.
یکی دیگر از دلایل رویکرد به طب سنتی در جهان ناکار امد بودن طب غربی در بسیاری از موارد است لذا در سالهای اخیر دانشمندان تصمیم گرفته اند تا تجارب ارزشمند هزاران سال گرشته اقوام و ملل جهان را پس از غربال علمی به کمک طب غربی بیاورند تا مجموعه طب غربی و ده ها روش سنتی بتواند جوابگوی الام و امراض بشر باشد.
سازمان جهانی بهداشت نیز از دو دهه قبل برنامه های وسیعی بخصوص در کشورهای افریقایی به مرحله اجرا گذاشته است تا قابلیت های بالقوه ارزشمند غربی و منابع کلان گیاهی را به فعل در اورد. یکی از اقدامات سازمان جهانی بهداشت تهیه مجموعه منوگراف های گیاهان دارویی از سراسر جهان جهت تهیه فارماکوپه گیاهی واحدی برای جهان است که خوشبختانه چهار جلد ان حاوی ۱۲٠ گیاه به چاپ رسیده و درحال چاپ است. در خاتمه باید خازر نشان کرد ساخت که بشر همیشه خواستار بهتر زیستن و بهترین ها بوده است و کارخانجات تولیدکننده مواد دارویی ارایشی بهداشتی صنعتی و غذایی برای موفقیت خود به دنبال خواست مردم هستند و موثرترین سلاح تبلیغاتی انها طبیعی جلوه دادن محصولاتشان است تا بازار بهتری را کسب کنند. بنابراین اکنون اکثر برنامه های جهانی پس از تجربه های فراوان وطی مسیر در مورد رفع الام و امراض و سلانت زیستن به خانه اول رسیده اند وبه مواد طبیعی روی اورده اند. (دکتر محمد حسین صالحی سورقمی ۱۳۸۷ص۲٠ کتاب گیاهان دارویی و گیاه درمانی)
۴-۱۱-موانع و محدودیت های استفاده از گیاه درمانی سنتی
باوجودی که تجربیات به جای مانده از فرهنگ های مختلف جهان در گیاه درمانی از ارزشهای والایی برخوردار است ولی استفاده مستقیم از ان در موارد زیادی دارای محدودیت است و فقط با مطالعات و پژوهشهای امروزی می توان از انها استفاده پسندیده کرد. این محدودیت ها باعث می شود که نتوان هر اثر بجای مانده از قدیم ولو با اعتبار را مستقیما مورد استفاده قرار داد مثلا بسیاری از افراد کتب ترجمه شده ابن سینا یا رازی را مورد استفاده قرار می دهند ولی از تجربیاتی که در فکر و اندیشه این دانشمندان بزرگ وجود داشته بی خبرند به عنوان مثال گیاهی را مانند هوفاریقون از کتاب ابن سینا بر می گزینیم در این مورد در مییابیم که ابن سینا اثراتی را برای ان شرح داده و روش کاربرد ان را اکثرا روشن نموده است حال این گیاه را از ابعاد علم گیاه شناسی و داروسازی امروز بررسی می کنیم. هوفاریقون همان گیاه علف چای است که به نامهای فارسی دیگر از جمله گل راعی و گل هزار چشم نیز شهرت دارد این گیاه دارای گونه و واریته های گوناگونی است بطور مثال در ایران ۱۷ گونه و ۴ واریته از ان می روید باوجودی که بعضی گونه ها به هم شباهت ظاهری زیادی دارند مطمئنا افراد عادی نمی توانند انها را از هم بشناسند حال انکه از نظر گیاه شناسی و مواد موثر باهم تفاوت دارند. مطالعات بسیار زیاد و چاپ بیش از ده هزار مقاله علمی راجع به این گیاه نشان میدهد که از بین گونه های فراوان علف چای قط گونه دارای ارزش دارویی است و امروز بیش از صد کارخانه داروسازی جهان فقط از این گونه دارو تهیه می نمایند همین گونه با گونه شباهت ظاهری زیادی دارد به طوری که مردم عادی قادر به تشخیص این دو نخواهند بود و این در حالی است که موارد و اثرات این دو گونه با هم متفاوت است. نکات دیگر مطرح امروز درباره محل رشد گیاه ارتفاع محل اب و هوا رطوبت و خشکی میزان افتاب جنس خاک میزان باران زمان جمع اوری چگونگی نگه داری قسمت مورد استفاده شکل دارویی تهیه شده مقدار مصرف دفعات مصرف و مقدار دارو برای سنین و شرایط مختلف است. مشکل دیگر گیاه شناسی و نامگذاری گیاهان است که از حدود ۴٠٠سال پیش تاکنون که لینه بنیان گذار ان بوده است با قبل از ان کاملا متفاوت است همچنین تطابق نامهای قدیمی گیاهان با نامهای علمی امروز از دیگر مشکلات اکثر مستندات دانشمندان گذشته است. مشکل دیگر مساله منبع جغرافیایی در ارتباط با اثرات درمانی گیاهان دارویی است در گذشته تجاربی در مورد بهترین و موثرترین گیاهان دارویی مناطق مختلف وجود داشت مثلا زعفران خراسان زیره کرمان چای هندوستان جین سینگ چین و. . . به نقاط اصلی و بومی که بهترین و موثرترین گیاهان از انها تامین می شود منبع جغرافیایی گویند. در گذشته گیاهان از این نقاط صادر می شدند و با رشد جمعیت نیز مجبور به کشت همه گیاهان در نقاط زیادی از کره زمین شده که بسیاری از نقاط مناسب رشد و نمو ان گیاهان نمی باشند. مثلا جین سینگ چین و یا زعفران ایران در ده ها نقطه دنیا کشت می شود تا جایی که بسیاری از محصولات دارویی و گیاهی عرضه شده به دنیا از همین مناطق و خارج از منبع جغرافیایی بدست می اید حال باید دید ایا همه این گیاهان دارای یک دسته مواد و خواص هستند؟ مسلما جواب خیر است زیرا شرایط اب و هوایی در تولید مواد موثر بسیار سرنوشت ساز بوده و این شرایط در جاهای گوناگون کاملا با هم متفاوت هستند به همین جهت کارخانجات معتبر دنیا می کوشند از گیاهان دارویی واقعی به منظور تولید داروهای استاندارد استفاده کنند و توصیه می شود بدلیل مطالب ذکر شده تا حد امکان از داروهای گیاهی صنعتی به جای گیاهان دارویی استفاده شود (صالحی سورمقی، ۱۳۸۹، ص۴۶).
۴-۱۲-علل نگرش و گرایش دوباره جهان به گیاهان دارویی و گیاهان درمانی
از زمان تهیه مصنوعی یا به اصطلاح سنتزی اولین جسم به نام اوره حدود ۱۵٠ سال می گذرد تاقبل از ان هیچ ماده غیرطبیعی وجود نداشت و هرچه به عنوان ابزار دارویی مصرف می شد دارای منشا گیاهی حیوانی و معدنی بود. پس از سنتز اوره اسید استیک و به ترتیب مواد دیگر تهیه شدند عواملی از جمله کمبود منابع طبیعی گرانی این مواد اثرات کند و مزه نامطلوب بسیاری از انها باعث تفکر سنتز مواد در انسان بود. بشر در سالهای اولیه سنتز مواد دارویی نیز بسیار خوشحال و امیدوار بود چرا که توانسته بود موادی را تهیه کند که ارزان تر دارای اثر وسیع تر و قوی تر بودند و تولید انها به هر میزان دارای محدودیت نبود به همین دلایل مواد مصنوعی یکی پس از دیگری جای گزین مواد طبیعی شدند تا جایی که پس از چند سال مصرف این مواد نیز متوجه اثار جانبی انها شد و دیری نگذشت که فاجعه (تالیدومید) رخ داد. فاجعه تالیدومید که بر اثر خوردن این دارو توسط زن حامله رخ داد حدود ۲٠هزار کودک ناقص الخلقه بی دست وپا کرو لال و. . . در جهان برجای گذاشت. فاجعه تالیدومید در اثار جانبی به جای گذارند بلکه می توانند نسل بعدی را نیز مورد خطر قرار دهند. باوجودی که کارخانه سازنده برحسب حکم دادگاه مجبور به نگرش دوباره اما عمیق به استفاده از مواد طبیعی شد. در حقیقت چندین عامل باعث تشویق و تعمق بشر بدین موضوع شد از جمله:
-حداقل۶۳٠ هزار گونه گیاهیدر کره خاکی می روید که بیش از ۹۵ درصد انها به عنوان دارو هنوز مورد مطالعه قرار نگرفته اند و راز و رمزهای فراوان در انها نهفته است.
-هرگیاه حاوی صدها ماده با اثراتی جالب می باشد و در حقیقت بزرگترین ازمایشگاه طبیعت است که به عنوان منابع بی انتها در اختیار نیز قرار دارند.
-تمام مواد سنتزی از الگوی اسکلت مواد استخراج شده از طبیعت برگرفته شده اندو یا بسیاری از مواد نیمه مصنوعی از تغییر در مواد طبیعی حاصل شده اند از اینرو برای تهیه هر جسم تازه باید اسکلت ان را از طبیعت بدست اورد و بهمین علت است که همیشه بعد از کشف مواد طبیعی سنتز انها مورد مطالعه قرار می گیرد.
-بسیاری از فرمول های درشت بخصوص با شکل های فضایی پیچیدهقابل سنتز نیستند. نمونه بارز انها داروهای ضد سرطان مانند وینکریستین وینبلاستین و تاگزول است که به علت درشتی فرمول غیر قابل تهیه هستند و باید حتما با کشت گیاهان انها را از طبیعت بدست اورد.
-داروهای گیاهی بعلت سازگاری بهتر با بدن دارای عوارض جانبی بسیار کمتری نسبت به مواد مصنوعی هستند.
-داروهای سنتزی قادر به تسکین یا درمان کلیه مشکلات نمی باشند امروزه بسیاری از داروهای گیاهی و طبیعی در رشته های گیاه درمانی –هوموپاتی رایحه درمانی-لجن درمانی-گل درمانی و روش های طب مکمل دیگر در حال استفاده وسیع بوده و میلیون ها نفر در جهان از انها استفاده می کنند.
-داروهای مصنوعی بدلیل محدود بودن ماده موثر دارای اثر اختصاصی و اکثرا یک بعدی بوده درحالی که داروهای گیاهی دربردارنده شمار فراوانی ماده بوده که بطور چند بعدی تاثیر نموده و ضمن ایجاد اثرات مختلف و مکمل دارای اثار جانبی کمی می باشند چرا که تعداد زیادی از مواد موجود در گیاهان مسئول کاهش یا از بین بردن عوارض جانبی هستند (صالحی سورمقی. ۱۳۸۹ص ۱۳).
۴-۱۳- تاثیر شرایط اکولوژیک بر مواد و خواص گیاهان دارویی
کمیت و کیفیت مواد موثر و در نتیجه اثار درمانی گیاهان دارویی بستگی تنگاتنگی به شرایط زندگی و رشد گیاهان دارد این عوامل شامل درجه حرارت محیط رطوبت میزان افتاب جنس زمین و ارتفاع محل رشد میباشند.
درجه حرارت محیط: درجه حرارت محیط در مناطق مختلف متفاوت است بطور مثال در ایران در فصول مختلف از حداقل ۳۵- درجه در زمستان تا حدود ۵٠ درجه در تابستان تغییرات درجه حرارت وجود دارد که از ویژگی های ارزشمند فلور ایران می باشد همین امر باعث شده است تا تنوع کم نظیر گیاهان را در ایران داشته باشیم.
رطوبت: میزان رطوبت در مناطق کویری و خشک سواحل جنگل ها نواحی کوهستانی و دشت ها با هم متفاوت است باوجودی که حیات هر موجود و گیاهان وابسته به اب است ولی میزان نیاز هرکدام به ان متفاوت است گیاهانی در کویرها وجود دارند که با کمترین میزان باران ویا اب دارای بهترین مواد موثر می باشند مثلا اسانس گیاهان نواحی خشک کیفیت بهتری نسبت به مناطق مرطوب و بارانی دارد چرا که شبنم و باران میتواند مقداری از اسانس گیاهان را شسته و کیفیت انها را تغییر دهد نمونه قابل ذکر اسانس گلهای محمدی در قمصر کاشان می باشد.
میزان افتاب: اصولا عمل فتوسنتز و اکثر تغییر و تبدیل های مواد در گیاهان با افتاب صورت می گیرد وجود افتاب از ارکان اصلی رشد و نمو گیاه و تولید مواد موثر در ان است باتوجه به این موضوع اکثر گیاهان نواحی شرق دنیا که دارای افتاب بیشتری هستند از نواحی غربی بهترند و به پیروی از همین اصل اکثر گیاهان ایران باتوجه به افتاب فراوان از مرغوبیت بهتری برخوردارند.
جنس زمین: زمین در نواحی مختلف حاوی املاح کاملا متفاوت است باتوجه به اینکه ریشه هر گیاه در خاک وجود دارد و از این راه تغذیه می کند وجود املاح مورد لزوم گیاه در رشد و نمو و کمیت و کیفیت مواد موثر سرنوشت ساز است.
گاهی دیده می شود که گیاهانی دارای رشد خوبی در زمین های مختلف هستند ولی از نظر مواد موثر دارویی متفاوت می باشند. جنس خاک برای تولید مواد موثر و در نتیجه اثرات ایده ال گیاه از عوامل اصلی می باشد این موضوع را نمی توان از شکل گیاه تشخیص داد به همین دلیل گیاهان همسان که در بازار وجود دارند دارای اثار یکسانی نیستند و حتی ممکن است بدون اثر نیز باشند. برای کشت های وسیع صنعتی باید ازمایش خاک صورت گیرد تا مناسب بودن محل برای رشد گیاه مشخص شود مثلا در شمال کشور گیاهانی نظیر چای یا برنج با وجود فواصل نزدیک محل کشت دارای کیفیت های مختلفی می باشند.
ارتفاع محل: اصولا خانواده های گیاهی گوناگونی در باندی های مختلفی رشد می کنند مثلا اکثر گیاهان خانواده جعفری در ارتفاعات ۱۵٠٠ متر از سطح دریابه بالا دارای رشد خوبی هستند مساله ارتفاع محل رشد نه تنها در ادامه زندگی گیاه اهمیت دارد بلکه در کمیت و کیفیت مواد ان نیز تاثیرگذار است از دلایل دیگر وجود تنوع گیاهان در ایران نامسطح بودن و وجود ارتفاعات مختلف در این سرزمین است. (همان ص ۲۲)
۴-۱۴-تحلیل پرسشنامه
تحلیل پرسشنامه این پژوهش با توجه به موانعی که بر سر راه بود ونبودن منابع در دسترس و همچنین نا آشنا بودن بسیاری از برنامه ریزان و دانش آموختگان رشته گردشگری با موضوع گردشگری گل و گیاه انجام پذیرفت. تعداد ۲۷۰ پرسشنامه توسط کارشناسان ومتخصصان گردشگری تکمیل گردید که سعی شد با حفظ توازن این تعداد از میان دانشجویان وفارغ التحصیلان رشته های گردشگری و همچنین راهنمایان گردشگری به عنوان نماینده جامعه متخصصان عملی انجام پذیرد.
جدول شماره ۱، توزیع فراوانی شرکت کنندگان را براساس جنسیت مورد ارزیابی و سنجش قرار می دهد.
-مشخصات فردی و عمومی پاسخ گویان:
۱-جنس:
با توجه به موضوعیت پژوهش و همچنین نوع سفر با انگیزه گل و گیاه، از پاسخگویان درخواست کردیم تا جنسیت خود را مشخص کرده و ما را در تحلیل پاسخ هایشان بر حسب مرد و یا زن بودن یاری رسانند. این موضوع از این جهت اهمیت دارد تا بدانیم که این نوع از گردشگری می تواند مورد پسند هر گروه جنسی باشد.
جدول ۴-۴ترتیب پاسخ گویان براساس جنس
جنسیت | تعداد | درصد فراوانی |
مرد | ۱۵۰ | ۵۴ |
زن | ۱۲۰ |