برای آزمون این فرضیه از آماره t استفاده میشود. در صورتی که آمارهt به دست آمده ازآزمون بزرگتر از مقدار t متناظر درجدول باشد، فرض رد میشود به این معنی که متغیر مورد نظر به طور معنی داری درتأثیر بر مدل سهم دارد.
۳ـ۷ـ۲٫ تحلیل رگرسیون حداقل مربعات ادغام شده(تحلیل پانلی)[۵]
با توجه به مدل تحقیق که هم بعد زمانی دارد هم بعد مکانی، از این روش اقتصاد سنجی استفاده میشود.
۳ ـ۷ـ۳٫ تحلیل رگرسیون حداقل مربعات دو مرحله ای[۶]
تحلیل رگرسیون حداقل مربعات دو مرحله ای، تکنیک آماری ای است که درتحلیل معادلات ساختاری[۷](SEM) استفاده میشود و توسعهیافته مدل رگرسیون حداقل مربعات معمولی[۸] (OLS) میباشد. تحلیل رگرسیون حداقل مربعات دو مرحله ای موقعی استفاده میشود که بخش خطای متغیر وابسته با بخش خطای متغیر مستقل همبسته میشود و برای مواقعی که حلقههای باز خورد در مدل وجود دارد مفید میباشد. این تکنیک میتواند در مطالعات شبه تجربی هم استفاده شود.
۳ ـ۷ـ۴٫ آزمون همبستگی
همبستگی معیاری برای رابطه خطی است. هنگامی که هدف اصلی آزمایشگر مطالعه قدرت رابطه بین دو متغیر تصادفی باشد، میتوان ازضریب همبستگی استفاده کرد.
معیاری عددی برای رابطه بین دومتغیر، ضریب همبستگی نمونه ای با ضریب همبستگی گشتاور حاصل ضرب پیرسون نامیده میشود. ضریب همبستگی نمونه ای r به صورت زیر داده شده است:
که درآن زوج مشاهدات هستند.
آمارهr مشابه نمونه ایP ضریب همبستگی جامعه است. ضریب همبستگی جامعه به صورت زیر تعریف میشود:
فصل چهارم
تجزیه تحلیل آماری
۴-۱٫ مقدمه
تجزیه و تحلیل اطلاعات به عنوان بخشی از فرایند روش پژوهش علمی، یکی از پایه های اصلی مطالعه و بررسی است. در این فصل پژوهشگر برای پاسخگویی به مسأله تدوین شده و یا تصمیم گیری در مورد تأیید یا رد فرضیه یا فرضیه هایی که برای پژوهش در نظر گرفته است، از روشهای مختلف تجزیه و تحلیل استفاده می کند. پس از آنکه در فصل گذشته روش پژوهش مشخص شد، اکنون نوبت آن است که داده های مورد نیاز برای آزمون فرضیهآموزشها جمع آوری شوند و با بهره گرفتن از روشهای آماری متناسب با روش پژوهش و نوع متغیرها، دستهبندی و تجزیه و تحلیل گردند.
در این فصل ابتدا به منظور محاسبه متغیرهای مورد نیاز در مدل رگرسیون اصلی، مدلهای جانبی برآورد میشود، سپس در نهایت پس از محاسبه کلیه متغیرهای لازم، مدلهای نهایی جهت آزمون فرضیهآموزشها به طور مفصل مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند.
۴-۲٫ آزمونهای آماری لازم جهت تحلیل رگرسیون چند متغیره
در این تحقیق از تحلیل رگرسیونی(رگرسیون چند متغیره) و روش دادههای ترکیبی(پنل)، برای آزمون فرضیات استفاده شده است. تحلیل رگرسیونی روشی برای مطالعه سهمیکیا چند متغیر مستقل در پیشبینی متغیر وابسته است. آزمونهای آماری لازم و نوع آماره استفاده شده جهت تحلیل رگرسیون چند متغیره در سطح اطمینان۹۵% در جدول شماره(۴-۱)آورده شده است.
جدول شماره (۴-۱): آزمونهای آماری جهت تعیین رگرسیون چندمتغیره
نوع آزمون استفاده شده
نوع آماره استفاده شده
آزمون نرمال بودن (وابسته-پسماند)
جارک-برا
آزمون نرمال سازی (در صورت نیاز)
تبدیل جانسون
آزمون مانایی
Levin, lin
تشخیص نوع دادههای ترکیبی
F مقید(اف لیمر)
تعیین نوع روش برآورد
هاسمن
آزمون هم خطی
ماتریس ضرایب همبستگی پیرسون
معنادار بودن مدل رگرسیون
F (اف فیشر)
آزمون معنادار بودن ضرایب
آماره t
عدم خودهمبستگی جملات خطا
دوربین واتسون
آزمون همسانی واریانس خطا
بارتلت
۴-۳٫ آمار توصیفی
جدول(۴-۲) آمار توصیفی مربوط به متغیرهای[۹] مدلهای تحقیق را نشان میدهد که بیانگر پارامترهای توصیفی برای هر متغیر به صورت مجزا میباشد. این پارامترها عمدتاًً شامل اطلاعات مربوط به شاخصهای مرکزی، نظیر بیشینه، کمینه، میانگین و میانه و همچنین اطلاعات مربوط به شاخصهای پراکندگی نظیر واریانس، چولگی و کشیدگی است. در این جدول تعداد مشاهدات برای هر متغیر برابر۷۵ مشاهده است.
مهمترین شاخص مرکزی میانگین است که نشان دهنده نقطه تعادل و مرکز ثقل توزیع است و شاخص مناسبی برای نشان دادن مرکزیت دادههاست و نشان میدهد بیشتر دادههای مربوط به هر متغیر حول این نقطه تمرکزیافته اند. میانهیکی از شاخصهای مرکزی است که وضعیت جامعه را نشان میدهد و مشخص میکند که نیمیاز دادهآموزشها کمتر از این مقدار و نیمیدیگر بیشتر از این مقدار هستند.
پارامترهای پراکندگی، به طور کلی معیاری برای تعیین میزان پراکندگی دادهآموزشها ازیکدیگریا میزان پراکندگی آن ها نسبت به میانگین است. از جمله مهمترین پارامترهای پراکندگی انحراف معیار است. مقایسه مقدار این پارامتر برای متغیرها نشان دهنده بیشترین و یا کمترین میزان پراکندگی میباشند.
میزان عدم تقارن منحنی فراوانی را چولگی مینامند. اگر ضریب چولگی صفر باشد، جامعه کاملاً متقارن است و چنانچه ضریب مثبت باشد، چولگی به راست و اگر منفی باشد، چولگی به چپ وجود خواهد داشت.
میزان کشیدگی منحنی فراونی نسبت به منحنی نرمال استاندارد را برجستگی یا کشیدگی مینامند. اگر کشیدگی حدود صفر باشد، منحنی فراوانی از لحاظ کشیدگی وضعیت متعادل و نرمال خواهد داشت، اگر این مقدار مثبت باشد منحنی برجسته و اگر منفی باشد منحنی پهن میباشد.
جدول(۴-۲) آمار توصیفی مربوط به متغیرهای مدلهای تحقیق
متغیر/آماره
میانگین
میانه
بیشینه
کمینه
انحراف معیار
چولگی
کشیدگی
آماره جارکبرا
احتمال آماره جارک برا
RET
۳۵۱/۰
۱۹۴/۰
۲۰۱/۸
۴۵۰/۰-
۶۷۸/۰
۲۶/۵
۵۱/۵۳
۴۶/۴۱۶۰۵
۰۰۰/۰
Nit-1
۳۹۱/۰
۱۱۰/۰
۳۳/۴۰
۳۵۰/۰-
۷۱۵/۲
۳۲/۱
۴۵/۱۳
۷/۸۲۰۳
۰۰۰/۰
∆RI
۰۰۴/۰-
۰۳۰/۰-
۳۴/۵۳
۸۷/۸۰-
۲۳/۰
۱۶/۱-
۸۴/۴
۱۷/۲۳
۰۵۵/۰
IC t-1*WACC∆
۰۰۲/۰
۰۰۰/۰
۱۱۹/۰
۰۲۳/۰-
۰۱۱/۰
۳۰/۲-
۷۶/۳
۲۱/۱۱۵
۲۱۱/۰
Nit*1-t ∆
۰۳۹/۰
۰۰۸/۰
۵۰/۲۵
۴۹/۴۰-
۶۳/۲
۱۷/۰-
۵۸/۱
۵۸۹/۵
۰۶۱/۰
IC t-2*WACC∆
۰۵۰/۰
۰۱۶/۰
۰۲۷/۱
۰۶۶/۰-
۱۰۳/۰
۵۶/۰-
۴۵/۲
۱۷۶/۴
۱۲۳/۰