۴۴۰۰۰۰/۰
۵۲۰۰۰۰/۰
****
۴۲۰۰۰۰/۰
۴۲۰۰۰۰/۰
Ma
۴۴۰۰۰۰/۰
****
۴۸۰۰۰۰/۰
۴۸۰۰۰۰/۰
۴۸۰۰۰۰/۰
Es
****
۵۶۰۰۰۰/۰
۵۶۰۰۰۰/۰
۵۶۰۰۰۰/۰
۵۶۰۰۰۰/۰
Fa
۴-۱۱- تجزیه خوشهای و تجزیه به مولفههای اصلی بر اساس دادههای مولکولی
به منظور تعیین قرابت ژنوتیپهای مورد بررسی و گروهبندی آنها بر اساس نتایج مولکولی، تجزیه کلاستر براساس روش UPGMA و با بهره گرفتن از ضریب تشابه جاکارد صورت گرفت و دندروگرام رسم گردید. بر این اساس زنبورهای پنج استان به دو گروه اصلی تقسیم شدند. گروه اول که در آن فارس قرار داشت و گروه دیگر شامل زنبورهای عسل سایر استانها میباشد، این گروه خود به دو زیر گروه تقسیم شد، یکی شامل زنبورهای عسل استان اصفهان و دیگری شامل زنبورهای عسل استانهای مرکزی، خوزستان و کردستان میباشد (شکل ۴-۱۰).
شکل ۴-۱۰: دندروگرام حاصل از آنالیز خوشه ای بر اساس روش UPGMA با ماتریس تشابه Jaccard برای زنبورهای پنج استان
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
نتایج حاصل از آنالیز خوشهای نژادهای مطالعه شده به خوبی در پلات سه بعدی ترسیم شده نشان داده شده و بیانگر فاصله نژادهای مورد مطالعه از یکدیگر میباشد (شکل ۴-۱۱).
شکل ۴-۱۱: پلات سه بعدی حاصل از تجزیه به مختصات اصلی بهروش ماتریس تشابه Jaccard برای زنبور عسل پنج استان
۴-۱۲- بررسی شاخص نشانگری و قدرت تمایز آغازگرهای مورد مطالعه روی زنبور عسل
میزان شاخص نشانگری، قدرت حل، میانگین قدرت حل و نرخ موثر چندگانه آغازگرهای مورد استفاده در مطالعه زنبور عسل در جدول ۴-۸ نشان داده شده است. شاخصهای اندازهگیری شده تابع تعداد باندهای تولیدی و تعداد باندهای چندشکل در هر آغازگر میباشد. با افزایش تعداد باندها قدرت آغازگرها در جداسازی افزایش مییابد و با کمشدن تعداد باندهای تکشکل و افزایش باندهای چندشکل این قدرت افزایش مییابد.
بیشترین میزان شاخص نشانگری مربوط به آغازگر ۵ بود و آغازگر ۱ با ۹۲۵۵۵۵۶/۰ کمترین میزان شاخص نشانگری را دارا بود. قدرت حل آغازگر ۱ حداکثر (۲/۹) بوده و پس از آن آغازگرهای ۴ و ۵ قرار گرفتند. نرخ چندگانه موثر آغازگر ۱ حداکثر (۰۸۳۳۳۳۳/۴) بوده و آغازگرهای ۵، ۴ و ۳ در رتبههای بعدی قرار داشتند (جدول ۴-۸).
جدول ۴-۸: میزان برخی شاخصهای آغازگرهای مورد استفاده در مطالعه تنوع ژنتیکی زنبور عسل