۴۳
۹۰
مدار قطب شمال (۵/۶۶ درجه شمالی)
۵/۲۳
۵/۲۳
۴۷
۰
مدار قطب جنوب (۵/۶۶ درجه جنوبی)
۵/۲۳
۵/۲۳
۰
۴۷
قطب شمال (۹۰ درجه شمالی)
۰
۰
۵/۲۳
۰
قطب جنوب (۹۰ درجه جنوبی)
۰
۰
۰
۵/۲۳
(کاویانی و علیجانی، ۱۳۸۳: ۶۴)
۴- ۱- ۲- مدتزمان تابش خورشید (طول روز)
هرچه مدتزمان تابش خورشید یا طول روز بیشتر باشد، مقدار کل تابش رسیده به واحد سطح بیشتر می شود. حرکت وضعی زمین[۱۲۱] - حرکت چرخشی زمین به دور محور فرضی خود که از قطبها عبور می کند (قائمی، ۱۳۸۳: ۴۳) - سبب می شود که در هر گردش کامل، هر مکانی بر روی زمین مدتی را در روشنایی و مدتی را در تاریکی سپری کند. در حقیقت، طول روز عبارت است از مدتزمانی که یک مکان در روشنایی سپری می کند، که دایره ی بزرگ روشنایی[۱۲۲] - خطی که زمین را به دو نیمکرهی روشن و تاریک تقسیم می کند (قنواتی، ۱۳۷۹: ۱۵۲) - آن را تعیین می کند. طول روز متأثر از فصل سال و عرض جغرافیایی محل تغییر می کند. طول جغرافیایی، فقط بر زمان طلوع و غروب خورشید مؤثر است و تأثیری بر طول روز ندارد. در اعتدالین، بدون در نظر گرفتن عرض جغرافیایی، طول روز و شب برابر است؛ زیرا خورشید بر مدار استوار عمود میتابد. خورشید در انقلاب تابستانی بر مدار رأسالسرطان عمود میتابد. بنابراین، دایرهی روشنایی از مدار قطب جنوب (۵/۶۶ درجه جنوبی) میگذرد و قطب شمال در تمام ۲۴ ساعت در مسیر روشنایی قرار میگیرد. همچنین، طول روز در بالاتر از مدار شمالگان (۵/۶۶ درجه شمالی) به بیشتر از ۲۴ ساعت میرسد. ولی در عرضهای بالاتر از مدار قطب جنوب، تمام ۲۴ ساعت در شب سپری می شود. این وضعیت در انقلاب زمستانی کاملاً برعکس می شود (شکل ۴ - ۲)، (کاویانی و علیجانی، ۱۳۸۳: ۶۹ و ۷۰).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در جدول ۴ - ۲ طول روز در انقلابین، در عرضهای جغرافیایی مختلف نشان داده شده است. همان-طور که مشاهده می شود، طول روز در انقلاب تابستانی، در نیمکرهی شمالی و در انقلاب زمستانی، در نیمکرهی جنوبی بیشتر است. همچنین، در انقلاب تابستانی، در نیمکرهی شمالی، طول روز در عرضهای بالاتر و در نیمکرهی جنوبی در عرضهای پایینتر بیشتر است. این وضعیت در انقلاب زمستانی برعکس می شود (منبع پیشین: ۷۰).
هر مکان در سطح زمین مدتزمانی پیش از طلوع و پس از غروب خورشید، به علت بازتاب و پخش امواج تابش توسط ذرات تشکیلدهنده جو، تا حدی روشن است؛ این پدیده را بینالطلوعین[۱۲۳] مینامند. در صورتی که خورشید ۵/۶ درجه زیر افق قرار داشته باشد، بینالطلوعین را عرفی[۱۲۴] و در صورتی که ۱۷ درجه زیر افق قرار داشته باشد، بینالطلوعین را نجومی[۱۲۵] میگویند. مدت بینالطلوعین به زاویهی تابش خورشید بستگی دارد. خورشید در اعتدالین، مسیر ۱۷ درجه را در مدار استوا، با سرعت ۱۵ درجه در ساعت بهسرعت طی می کند. بنابراین، بینالطلوعین نجومی در مدار استوا حدود یک ساعت و ۱۲ دقیقه طول میکشد. در صورتی که با کاهش زاویهی تابش در عرضهای جغرافیایی بالاتر، از سرعت حرکت خورشید کاسته می شود و مدتزمان بینالطلوعین افزایش مییابد. مثلاً در عرض جغرافیایی ۶۰ درجه به دو برابر و در قطبها به بیشینهی مدتزمان ممکن میرسد (منبع پیشین: ۷۰ و ۷۱).
جدول ۴ - ۲: طول روز در انقلابین، برحسب عرض جغرافیایی
نیمکرهی
شمالی (درجه)
طول روز (ساعت)
نیمکرهی
جنوبی (درجه)
طول روز (ساعت)