کیفیت بالای حبه های انگور به رنگ پوست بستگی دارد. در اثر بیوسنتز و انباشته شدن آنتوسیانینها در پوست حبهها، رنگ قرمز در ارقام مختلف انگور ظاهر میگردد (Cantina et al., 2007). رنگ پوست تعیین کننده ارزش بازاری انگورهای رومیزی و همچنین کیفیت رنگ قرمز آب میوه است. رنگ پوست به علت ترکیبات و محتوای آنتوسیانین متفاوت است. ترکیبات آنتوسیانین به طور اساسی تحت تاثیر فاکتورهای ژنتیکی قرار میگیرد و محتوای نسبی هر یک از آنتوسیانینها در پوست انگور برای رقم معین ثابت است. برای مثال درصد یک آنتوسیانین در یک سال با سال آتی تفاوتی ندارد (Pomar et al., 2005).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۲-۱۲- تنظیم بیوسنتز آنتوسیانین در انگورها
ارقام انگور را میتوان از لحاظ رنگ در سه گروه سیاه، قرمز و سفید تقسیم نمود. در ارقام سیاه و قرمز تجمع آنتوسیانین در پوست آنها است و کمیت و ترکیب رنگ پوست را تعیین می کند (Shiraishi et al., 2007).در ارقام سفید آنتوسیانین سنتز نمی شود (Boss et al., 1996). به خاطر اینکه رنگ پوست یک خصوصیت مهم انگورهاست، مطالعات زیادی درباره اثرات شیمیایی، محیطی و دیگر فاکتورها روی تجمع آنتوسیانین در پوست انجام شده است. تجمع آنتوسیانین توسط آبسیزیک اسید، نور، دما و دیگر فاکتورها تحت تاثیر قرار میگیرد (Motosugi et al., 2007).
۲-۱۳- شاخص های کیفیت و برداشت میوه ها و سبزیها
بلوغ و میزان رسیدگی محصول تعیین کننده زمان مناسب برداشت است. بطور کلی، می توان شاخص های تعیین بلوغ را به دو گروه شاخص های فیزیکی و شیمیایی تقسیم نمود. ویژگیهای فیزیکی متعددی نظیر اندازه، رنگ، سفتی بافت میوه و وضعیت جدا شدن میوه از شاخه به منظور تعیین بلوغ مورد استفاده قرار میگیرند که نسبت به نوع محصول متغییر است. ویژگیهای فیزیکی را که در تعیین بلوغ و زمان برداشت به کار میروند، میتوان با روشهایی بدون استفاده از وسایل یا دستگاه بر اساس خصوصیات ظاهری اندازه گیری نمود. بسیاری از افراد با تجربه بدون استفاده از روشهای دستگاهی و فقط با توجه به خواص ظاهری، تاریخ مناسب برداشت را تشخیص می دهند. تعیین دقیق زمان برداشت گاهی اوقات نیاز به ابزار و دستگاههای اندازه گیری خصوصیات فیزیکی نظیر دستگاه اندازه گیری رنگ میوه و یا دستگاه سفتی سنج دارد (جلیلی مرندی،۱۳۹۱).
۲-۱۴- تحلیل تغییرات رنگ در طی رسیدن
۲-۱۴-۱- مدلهای رنگی
سه مدل رنگی شامل مدل RGB ،CMYK و مدل Lab، برای تعیین رنگ مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. در میان این مدلها، مدل Lab کامل ترین طیف رنگی را نسبت به RGBو CMYK دارد (فرحناکی و همکاران، ۱۳۸۸). با توجه به اینکه این مدل رنگی مناسبترین مدل است اما میبایستی محدودیتهای آن نیز در نظر گرفته شود. برای مثال طیف رنگی قابل مشاهده توسط چشم انسان بیشتر از تعداد رنگهایی است که می تواند روی صفحه نمایش یک کامپیوتر نمایش داده شود (Yam and Papadakis, 2004). در سال ۱۹۷۶ مدل Lab بوسیله کمیسیون بین المللی روشنایی (CIE) به عنوان یک استاندارد بین المللی برای اندازه گیری رنگ شناخته شد. مدل رنگی Lab مرکب از جزء روشنایی (مقدار L که دامنه ای از صفر تا ۱۰۰ دارد) و دو جزء رنگی (دامنه ای از ۶۰- تا ۶۰+) شامل جزء a (دارای طیف رنگی سبز تا قرمز) و جزء b (دارای طیف رنگی آبی تا زرد) میباشد. از مدل Lab اغلب برای مطالعات تحقیق رنگ مواد غذایی استفاده می شود (Yam and Papadakis, 2004).
فصل سوم
مواد و روشها
۳-۱- مکان و زمان پژوهش
به منظور بررسی خواص شیمیایی و فیزیکی میوهی پنج رقم انگور( بیدانه سفید، بیدانه قرمز، قزل اوزوم، ریش بابا و صاحبی) موجود در استان آذربایجان غربی، این پژوهش طی سال ۱۳۹۱ در باغ مادری انگور ایستگاه تحقیقات باغبانی دکتر نخجوانی (کهریز) به اجرا در آمد. میوه ها برای مطالعات بیشتر به آزمایشگاهی واقع در ایستگاه تحقیقات و آزمایشگاه گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه انتقال داده شد.
۳-۲- روش نمونه برداری از بوته های انگور
برای اینکه نمونههایی که از تاکستان گرفته میشوند، معرف میوههای کل تاکستان باشند و صفاتی که در تمامی میوه ها موجود هستند شانس یکسانی داشته باشند، از نمونه برداری تصادفی استفاده گردید.
۳-۳- برداشت نمونهها
خوشههای سالم و یکنواخت انتخاب و چیده شدند. برداشت در زمان تغییر رنگ حبهها[۲۷](دگرفامی) و از ۲۱ مرداد ماه با فاصله زمانی ۱۰ روز یکبار بصورت متوالی در ۴ نوبت انجام شد. برداشت در ساعات خنک صبح انجام شد و خوشه ها با چاقوی تیز و با حداکثر دم خوشه از بوته جدا شده و به آرامی در جعبههای پلاستیکی قرار گرفتند و بلافاصله جهت انجام آزمایشات مقدماتی به آزمایشگاه فیزیولوژی پس از برداشت گروه باغبانی دانشگاه ارومیه منتقل گردیدند. سپس خوشههای مورد آزمایش تا زمان اتمام آزمایشات لازم در سردخانه نگهداری شدند. آخرین برداشت در ۲۲ شهریور ماه انجام گرفت و میوههای این دوره در دو گروه برداشت شد و یک گروه به مدت یک ماه در سردخانه نگهداری شد و سپس صفات مورد نظر اندازه گیری گردید.
۳-۴- مشخصات سرد خانه
برای نگهداری میوه ها از سردخانه گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه استفاده شد. درجه حرارت سردخانه روی صفر تا یک درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی حدود ۹۰ درصد تنظیم گردید. در داخل سرد خانه، ظرفهای انگور در ردیفهایی با فاصله تقریبی ۱۵ سانتی متر و عمود بر جهت جریان هوای سرد قرار گرفتند.
۳-۵- طرح آزمایشی
پژوهش حاضر در قالب دو آزمایش انجام گرفت. آزمایش اول به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح آماری کاملا تصادفی به مورد اجرا گذاشته شد که فاکتور اول نوع رقم و فاکتور دوم زمان برداشت بود. آزمایش دوم شامل نتایج بدست آمده بعد از یک ماه سرد انباری میوههای برداشت شده در زمان چهارم بود که در قالب طرح آماری کاملا تصادفی اجرا شد.
۳-۶- موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی ایستگاه کهریز
این ایستگاه در ۴۲ کیلومتری شهرستان ارومیه در ناحیه کوهستانی شمال غربی مسیر جاده ارومیه به سلماس در موقعیت ‘۱۰ . ۴۵ طول جغرافیایی و ‘۳۵ ۰۳۷ عرض جغرافیایی قرار گرفته است. ارتفاع ایستگاه از سطح دریا ۱۳۲۵ متر میباشد.
از نظر اقلیمی ایستگاه کهریز در منطقه نیمه خشک قرار دارد.
متوسط بارندگی ۳۶۵ میلی متر که در سالهای تر حداکثر۵۲۰ و در سالهای خشک حداقل تا ۱۰۰میلی متر ثبت شده است. بیشترین بارش در پاییز و زمستان میباشد. میانگین حداقل دمای ثبت شده ۱۴- درجه سانتیگراد و میانگین حداکثر آن ۳۹ درجه سانتیگراد بوده است.
میانگین رطوبت نسبی ۴۶ درصد در سال، متوسط تبخیر سالیانه ۱۴۰۰ میلیمتر و تعداد روزهای یخبندان، ۹۰ تا ۱۱۰ روز است. باد غالب منطقه با سرعت ۲۰ متر بر ثانیه میوزد.
۳-۷- خصوصیات خاک باغ مادری انگور
با توجه به مطالعات خاکشناسی انجام شده توسط بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان نوع خاک باغ مادری انگور با بافت شن لوم رسی، بوده و با توجه به نتایج تجزیه خاک که پس از حفر پروفیلها و نمونهبرداری از خاک بدست آمده سایر ویژگیهای خاک بشرح جدول ۳-۱ میباشد.
جدول۳-۱ : نتایج تجزیه خاک باغ تحقیقاتی انگور
مشخصات نمونه | عمق (سانتی متر) | درصد اشباع S. P. |
هدایت الکتریکی Ec |
اسیدیته گل اشباع pH |
درصد مواد خنثی شونده %T. N. V |
کربن آلی %O. C | فسفر قابل (p)جذب میلی گرم در لیتر |
پتاسیم قابل جذب ( K) میلی گرم در لیتر | شن Sand% | لای |