۴-۹- اثر مالچ ومقدار مصرف آهن بر عملکرد غلاف خشک
نتایج تجزیه واریانس اثر مالچ ومقدار مصرف آهن بر عملکرد غلاف خشک در لوبیا در جدول ۴-۳ نشان داده شده است،همانطور که در جدول مذکور مشاهده می شود بین عملکرد غلاف خشک حاصل از بوته های لوبیا در شرایط استفاده از مالچ با عدم استفاده از مالچ تفاوت معنی داری وجود داشت،به طوری که بیشترین عملکرد غلاف خشک لوبیا در شرایط عدم استفاده از مالچ به دست آمد.از آنجایی که عملکرد غلاف خشک تابع تعدادگلهای لقاح یافته وتعدادغلاف خشک در واحد سطح است.بنابر این با وجود معنی دار نشدن افزایش تک تک این صفات در بررسی آماری اثر تجمعی این دو صفت،زمینه را برای معنی دار شدن عملکرد غلاف خشک فراهم نمود.اثر مقدار مصرف آهن برعملکرد غلاف خشک همانند سایر صفات مورد ارزیابی معنی دار بود وبازهم بیشترین عملکرد غلاف خشک از مقادیر مصرف ۲و۴درهزار آهن به دست آمد.نکته قابل توجه این است که با افزایش مقدار مصرف آهن به۶درهزار عملکرد غلاف کاهش یافت به نظر می رسد این کاهش عمدتا ناشی از کاهش حجم بوته در واحد سطح ونیز کاهش تعداد غلاف تشکیل شده در واحد سطح باشد. تعداد غلاف در بوته لوبیا بیشترین همبستگی را با عملکرد بوته داشته و مهم ترین جزء از اجزای عملکرد در توزیع تعداد دانه دربوته است.از آن جایی که در شرایط کاشت پائیزه محدودیت زمانی برای تولید گل وتشکیل غلاف وجود دارد ،بنابر این بوته های لوبیا پس از استقرار در مزرعه سریعا تحت تاثیر عوامل محیطی تحریک گلدهی می شوندوغلافهایی که زودتر تشکیل شوند می توانند به غلافهای قابل برداشت تبدیل شوندوهرچه لقاح گلها دیرتر انجام شود احتمال تبدیل آنها به غلافهای رسیده وقابل برداشت کمتر می شود. اثر متقابل مالچ × مقدار مصرف آهن بر عملکرد غلاف خشک معنی دار نشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۴-۱۰-اثر مالچ ومقدار مصرف آهن بر تعداد دانه خشک در هر بوته لوبیا
نتایج تجزیه واریانس اثر مالچ ومقدار مصرف آهن بر تعداد دانه خشک درهربوته درلوبیادرجدول۴-۵نشان داده شده است.همانطور که در جدول مذکورمشاهده می شوداثرمالچ وهمچنین مقدارمصرف آهن برتعداددانه خشک در هربوته درلوبیا بسیار معنی دار شد.ولی اثر متقابل مالچ در مقدار مصرف آهن برعملکرد دانه خشک در لوبیا معنی دار نبود.اثر مالچ بر تعداد دانه خشک تشکیل شده در هر بوته متفاوت بوده وبیشترین تعداد دانه خشک در شرایط بدون مالچ به دست آمد.به نظر می رسد،افزایش دسترسی بوته ها به عناصر غذایی از مهم ترین عوامل ایجاد این تغییر باشد. علاوه بر آن مالچها باعث کاهش دمای خاک می شوند،بنابر این ازآن جایی که در شرایط کاشت پائیزه دمای هوا ودرنتیجه دمای خاک پائین است بنابر این استفاده مالچ خصوصا در سالهایی که بارندگی پائیزه زیاد باشد می تواندازطریق کاهش دمای محیط ریشه باعث کاهش جذب عناصر غذایی توسط بوته های لوبیا شودواین امر بر روند تولید دانه خشک در لوبیا اثر سوء بگذارد.البته با وجود استفاده از مالچ نیز تعداد دانه تشکیل شده در هر بوته تقریبا مناسب بودکه این امر باتوجه به سایر صفات در نهایت باعث تفاوت عملکرد غلاف در شرایط مقدار مصرف آهن شد.نتایج بدست آمده با یافته های (هالیدی،۱۹۶۰)مطابقت دارد.رابطه بین عملکرد دانه با مالچ،متفاوت می باشد.در این مورد با مقدار مصرف آهنعملکرد تا رسیدن به یک حداکثر افزایش می یابد(این حداکثر در یک محدوده معین ثابت است)وسپس حتی اگر رطوبت وعناصر غذایی محدودکننده نباشد،با افزایش مقدار مصرف آهن عملکرد دانه کاهش می یابد.
۴-۱۱-اثر مالچ و مقدار مصرف آهن بر تعداد دانه خشک در هرغلاف لوبیا
نتایج تجزیه واریانس اثر مالچ ومقدار مصرف آهن بر تعداد دانه خشک در هر غلاف لوبیا در جدول ۴-۵ نشان داده شده است.همانطور که در جدول مذکور مشاهده می شود اثر مالچ، مقدار مصرف آهن و اثر متقابل مالچ× مقدار مصرف آهن بر عملکرد دانه خشک در لوبیا معنی دار نشد.