سمیت به میزان زیادی در میان گونه های مختلف یک عنصر می تواند متفاوت باشد. یک محصول ممکن است که دارای غلظت کلی از یک عنصر باشد که از حد مجاز آن کمتر باشد ولی آن مقدار دارای مقدار زیادی از جز سمی آن گونه باشد که در نتیجه ایجاد سمیت کند. البته خلاف این امر هم صادق می باشد.
مثال از این مورد حضور گونه های آرسنیک در مواد غذایی می باشد. اگر مقدار کل As در تعدادی از مشتقات ماهیها مانند ژلاتین فراتر از مقدار پذیرفته شده باشد محصول نبایستی رد شود چرا که آرسنیک اغلب بصورت آرسنو بتائین[۸] که یک گونه غیر سمی آرسنیک می باشد وجود دارد که بر خلاف گونه های سمی آرسنیک عمل می کند.
۱-۳٫استراتژی گونه شناسی
استراتژی طرح دقیق، روش، هنر و یا تدبیر بکاررفته به منظور رسیدن به هدف است. بطور ایده آل دانشمندان علاقه مند به دانستن هر چیز در مورد گونه های عنصری مورد مطالعه هستند.
برای شروع ترکیب، جرم، شکل زیستی و محیط زیستی ، پایداری گونه ها، تبدیل گونه ها به یکدیگر و اندرکنشهای آنها با مواد خنثی و یا زنده برای آنها جالب می باشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در مطالعات گونه شناسی توجه زیادی بایستی به پایداری گونه ها گردد. پایداری گونه ها بستگی به بافت و پارامترهای فیزیکی مانند دما، رطوبت، نور UV، ماده آلی و غیره دارد. بعد از این، ایزوله کردن و خالص سازی گونه ها مورد توجه قرار می گیرد.
از میان یونهای معدنی که وارد محیط زیست می گردند تنها سهم اندکی از آنها به فرم معدنی باقی می ماند و اکثر آنها با لیگاندهای معدنی و آلی کمپلکس می دهند. همچنین متیلاسیون طبیعی تحت شرایط خاص بسیار شایع است. این ترکیبات جدید می توانند بسیار سمی تر باشند چنانچه در مورد متیل جیوه صادق است و یا برعکس دارای سمیت کمتری باشند مانند متیل آرسنیک. در مورد جیوه غلظت جیوه یونی در آب بسیار پایین(در حد ng/l) و مقدار متیل جیوه در حدود ۱% آن می باشد ولی متاسفانه این مقدار در موجودات دریایی شکارچی دریایی به حد mg/g و درصد متیل جیوه آن به ۹۰ تا صد در صد میرسد.
بنابراین بطور خلاصه در آنالیزهای گونه شناسی نوع نمونه ، روش نگهداری نمونه، روش جداسازی آنالیت از بافت مورد نظر، روش پیش تغلیظ و در نهایت روش تشخیص بایستی با دقت بسیار زیاد انتخاب گردد تا بتوان شناخت صحیحی از گونه های مختلف مورد جستجو بدست آورد.
۱-۴ جیوه و اهمیت اندازه گیری آن
جیوه به دلیل خواص بینظیرش برای قرنهای متمادی است که مورد استفاده بشر قرار گرفته است. چرخه جیوه در محیط زیست در نتیجه فعالیتهای طبیعی و انسانی میباشد. فلزات سنگینی چون جیوه که بصورت نمکهای معدنی وارد محیط زیست می شوند ممکن است تحت تاثیر تغییرات فیزیکی و شیمیایی قرار گرفته و به مواد بسیار سمیتر که برای سلامتی انسان تهدید بزرگی بشمار میرود تبدیل شوند. بطور مثال ترکیبات معدنی جیوه به الکیلهای جیوه، مخصوصا متیل جیوه که بسیار سمی تر از ترکیبات معدنی جیوه است تبدیل میشود. این مواد که تحت تاثیر فرایندهای بیولوژیکی تولید میگردند، سبب آلودگی آبها میشوند و از این طریق در بدن آبزیان و ماهیها جمع میگردند که در اثر مصرف آنها مسمومیتهای شدیدی ایجاد میگردد.
در سالهای ۱۹۵۳ و ۱۹۶۳ در شهرهای میناماتا[۹] و نیگاتا [۱۰]در ژاپن، مصرف ماهیهای آلوده به ترکیبات جیوه تلفات زیادی را باعث شد. این مواد از طریق فاضلاب کارخانجات این شهرها وارد آب رودخانه شده که مصرف ماهیهای موجود در این آبها موجب مسمومیت گردید.
به دلیل چرخه وسیع زیستی و زمینشناسی جیوه درمحیط زیست، بررسی وجود آن نیاز به آنالیز بافتهای متفاوتی دارد. هوا، آب، خاک، رسوبها، زبالهها و بعلاوه گستره وسیعی از نمونههای بیولوژیکی از جمله مواردی هستند که امکان آلودگی آنها به جیوه وجود دارد.
۱-۵ تاریخچه جیوه
کشف جیوه به زمان های قبل از میلاد برمیگردد.از زمان های قدیم بشر برای مقاصد مختلف از این فلز استفاده کرده است. اولین استفاده از ترکیبات جیوه را به چینیها نسبت دادهاند، آنها از کانی اصلی جیوه، سینابر[۱۱] (سولفید جیوه HgS) برای تهیه جوهر قرمز استفاده میکردند. اولین شخصی که به خود فلز جیوه توجه کرد ارسطو بود. رومیها برای اولین بار از این فلز در ملغمهسازی و بازیابی طلا استفاده کردند. یونانیان نیز در قرن دوازدهم میلادی در مقیاس وسیع از آن در ملغمهسازی استفاده کردهاند. این فرایند در قرن شانزدهم در مکزیک و آمریکای جنوبی برای تولید نقره بکار برده شد. در سرتاسر قرون وسطی جیوه برای تولید طلا و نقره و همچنین برای درمان بعضی از بیماریها مانند امراض پوستی مورد استفاده قرار میگرفت] ۴ [. البته امروزه به دلیل شناخته شدن سمیتهای جیوه و ترکیبات آن استفاده از آن کاهش یافته است.
۱-۶٫ خواص جیوه
فلز سنگین جیوه دارای عدد اتمی ۸۰ و وزن اتمی۵۹/۲۰۰ می باشد. رنگ آن سفید نقرهای و در فشار معمول محیط بصورت مایع میباشد. جرم ویژه آن ۵/۱۳ میباشد، دمای ذوب ۳۹/۳۸- و دمای جوش آن ۲۵/۳۵۷ درجه سانتیگراد تحت فشار اتمسفری میباشد. جیوه تنها فلزی است که در دمای اتاق مایع است که آن به دلیل انرژی بالای یونیزاسیون آن است. (اولین پتانسیل یونیزاسیون آن KJ/mol 1007 میباشد) که شرکت دادن الکترون را در پیوند فلزی مشکل میسازد. جیوه دارای فشار بخار بالایی است(Pa 16 در ۲۰ درجه سانتیگراد) بنابراین فلز جیوه براحتی در شرایط محیطی تبخیر میگردد.
جیوه فلزی به میزان زیادی سایر فلزات مانند طلا، نقره، اورانیوم، مس، سرب، پتاسیم و سدیم را در خود حل میکند که به آن ملغمه[۱۲] میگویند. خواص جیوه در میان سایر فلزات غیر معمول میباشد زیرا که تمایل به تشکیل پیوند کولانسی نسبت به پیوند یونی در آن بیشتر است.
۱-۶-۱ خواص ترکیبات جیوه
جیوه دارای دو حالت اکسیداسیون (I) و (II) است که ترکیبات با درجه اکسیداسیون (II) پایداری بیشتری دارند. جیوه با درجه اکسیداسیون (I) بصورت دیمر (Hg22+) بوده که براحتی به جیوه فلزی و جیوه(II) تسهیم نامتناسب[۱۳] میگردد. ترکیبات معدنی جیوه (I) در آب نامحلول میباشند. ترکیبات آلی جیوه (I) نیز ناپایدار بوده وتنها در دمای پایین تشکیل میشوند.
خواص و فعالیت شمیایی جیوه به شدت وابسته به حالت اکسیداسیون آن میباشد. ترکیبات معدنی و آلی فلزی زیادی از جیوه (II) شناخته شده است ولی تنها تعداد معدودی از ترکیبات جیوه (I) شناخته شده است، پایدارترین آنهاهالیدهای جیوه (I) می باشند، چنانچه Hg2Cl2 بطور وسیعی در کاربردهای شیمیایی استفاده میگردد که اغلب با نام کالومل[۱۴] شناخته میشود.
اغلب جیوه موجود در محیط زیست شامل آب، خاک، رسوبات و جانداران زنده به فرم جیوه آلی میباشد. ترکیبات آلی جیوه به وسیله حضور پیوند کولانسی Hg-C شناخته میشوند، از جمله ترکیبات آلی جیوه عبارتند از کلرید متیل جیوه CH3HgCl، هیدروکسید متیل جیوه، CH3HgOH، به مقدار کمتری دی متیل جیوه(CH3)2Hg و فنیل جیوهAr2Hg. اغلب ترکیبات آلی جیوه ازانحلال پذیری خوبی برخوردار نیستند و با اسید و بازهای ضعیف واکنش نمیدهند، هرچند که هیدروکسید متیل جیوه به مقدار زیادی به دلیل پیوند هیدروژنی قوی که از طریق گروه هیدروکسیل تشکیل می دهد در آب انحلال پذیر است.
متیل جیوه نسبت به سایر نمکهای جیوه(II) بیشترین مسمومیت را ایجاد میکند، بدین علت که در بافت چربی حل میشود و به گروه های سولفیدی اسیدآمینه متصل میگردد در این شکل این ترکیب از بافتها عبور کرده و وارد خون و بافتهای مغزی میگردد، در حالیکه یونهای Hg2+ قادر به عبور از غشای بیولوژیکی نیستند.
نمکهای جیوه(II) از نظر انحلالپذیری در آب بسیار متغییرند. چنانچه HgCl2،Hg(NO3)2 و Hg(ClO4)2 به میزان زیادی در آب حل میشوند در حالیکه HgSبسیار نامحلول در آب است (Ksp=10-54).
جدول(۱-۱) انواع فرمهای جیوه در محیط زیست
شکل جیوه | حد خطر | تاثیر بر سلامتی | موقعیت در محیط زیست | نوع جیوه |
- بخار در اتمسفر بصورت مایع جیوه فلزی |
کم تا متوسط | تبدیل آن به فرم یونی و ایجاد سمییت | بصورت بخار در محیط زیست | جیوه عنصری |
پیوندهای یونی بطور معمول بصورت HgS |