شکل۴-۱۹ قیمت مکمل دان گوشتی در سالهای مختلف [۱۳] [۱۵]
۴-۵-۱۱ قیمت گندم
بر اساس آمار سایت شرکت پشتیبانی دام و طیور قیمت گندم طبق نمودار میباشد.
شکل ۴-۲۰ قیمت گندم در سالهای مختلف [۱۳] [۱۵]
۴-۵-۱۲ بهسازی مرغداری ها
در راستای اجرای ماده ۸ قانون هدفمندی یارانهها تسهیلات بانکی ارزان قیمت جهت اجرای طرح بهینه سازی مصرف انرژی در واحدهای کشاورزی شامل مرغداری، گاوداری، سوخت موتور پمپهای دیزلی چاه های کشاورزی، سوخت شناورهای صیادی و … اختصاص یافته است.
همچنین از محل این طرح اعتباری برای خود اجرایی طرح بهسازی جایگاه و تجهیزات مرغداریها و دیگر بخش های صنعت کشاورزی از طریق صندوق حمایت از بخش کشاورزی تامین گردید. در همین زمینه با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در سال ۱۳۹۰ معاونت امور دام و طیور وزارت جهاد کشاورزی نیز به منظور افزایش راندمان و کاهش هزینه های تولید مبادرت به اصلاح ساختار در واحدهای مرغداری و دامداری نمود. اجرای این طرح در واحدهای مرغداری باعث کاهش مصرف سوخت به میزان ۳۰ درصد و کاهش مصرف انرژی تا ۵۰ درصد گردیده است. اصلاح ساختار در واحدهای مرغداری شامل تعویض دستگاههای گرمایشی و سرمایشی و دانخوری و آبخوری، اتوماسیون تهویه، ایزولاسیون و عایق کاری تاسیسات به منظور به حداقل رساندن مصرف انرژی در واحدهای مد نظر بوده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
اعتبارات مذکور از دو محل پرداخت گردیده است:
الف: تامین تسهیلات از طریق بانک کشاورزی و پرداخت تسهیلات با نرخ بهره ۴ درصد
ب: پرداخت اعتبار بلاعوض از طریق صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی به صورت خوداجرایی [۸]. [۹]
بر این اساس تعداد واحدهایی که از محل اعتبارات هدفمندی یارانهها ساختمانها و تجهیزاتشان بهسازی و نوسازی شده است مطابق نمودار است.
شکل ۴-۲۱ تعداد واحدهای بهسازی شده در طرح هدفمندی یارانهها [۸] [۹]
علاوه بر تسهیلات پرداختی برای بهسازی، بر اساس این طرح تسهیلاتی نیز برای بهینه شدن مصرف سوخت پرداخت می شود. این تسهیلات برای فراهمآوری تجهیزات برقکشی و گازکشی به مرغداری هایی که از گازوئیل برای تولید انرژی استفاده می کنند ارائه می شود.
با بهرهمند شدن مرغداریها از نیروی برق و گاز طبیعی و استفاده از تعرفهی کشاورزی در پرداخت هزینه کمک شایانی به این صنعت شده است.
شکل۴-۲۲ تعداد واحدهای بهینه شده در مصرف سوخت [۸] [۹]
۴-۶ ساختمان کلی مدل
با توجه به مبانی نظری مطرح شده در فصلهای قبل و نمودار علی حلقوی، مدل جریان طراحی شده و معادلات مربوط به آن ارائه می شود. هدف داینامیک سیستم ارائه اعداد و مقادیر مشخص و احتمالا بهینه برای متغیرهای مختلف در سالهای گوناگون نیست، بلکه هدف شناخت بهتر روابط متقابل متغیرها و بازخوردهای مهم سیستم میباشد. نرخ رشد جمعیت، قیمت برابری ارز، میزان تورم، میزان جوجهریزی مرغ مادر، میانگین زمان رشد مرغ گوشتی متغیرهای خارجی مدل میباشند. پس از طراحی مدل سیاستهای پیشنهادی بر روی مدل اعمال شده و از شبیهسازی آن و مقایسه با رفتار اولیه مدل آثار رفتار هر سیاست مشخص می شود.
برخی دلایل افزایش قیمت گوشت مرغ در اثر افزایش قیمت نهادههای تولید در بالا ذکر شد. علت تأثیر افزایش قیمت نهادههای تولید را باید در نحوه شکل گیری و تولید گوشت مرغ در کشور جست. در ایران اجزای زنجیره تولید از هم جدا بوده و بر این اساس هر حلقه به دنبال افزایش سود خود و در نتیجه افزایش قیمت است؛ درحالی که بررسی توسعه صنعت مرغداری دنیا طی نیم قرن اخیر نشان میدهد سیستم قراردادی و سیستم تولید یکپارچه گوشت مرغ[۱۴] یکی از دلایل اصلی موفقیت و توسعه پرورش طیور به ویژه در ایالت متحده آمریکا، کشورهای آمریکای جنوبی)برزیل، مکزیک( و برخی نقاط دیگر (مالزی و تایلند) است. در این سیستم، تمام اجزای تولید گوشت مرغ از قبیل مزرعه تولیدکننده جوجه یکروزه، واحد جوجهکشی، کارخانه تهیه خوراک، مرغداری گوشتی، سیستم های حمل ونقل، کشتارگاه و عرضه گوشت مرغ تحت نظارت و مدیریت واحد است [۵۵]. [۵۱].
۴-۷ شرح معادلات مهم
برخی نسبتها بین متغیرهای مختلف به شرح زیر میباشد:
افزایش تقاضای مرغ = ( نرخ رشد جمعیت * نرخ رشد جمعیت + جمعیت * مصرف سرانه مرغ * (۱- تغییر درآمد سرانه))/ ۱۰۰۰
تغییر قیمت سویا = ((نسبت تغییر نرخ ارز*(۱+SMOOTH(نسبت تغییر قیمت جهانی سویا/۱۰۰, ۲)))- ۱)*قیمت سویا*تابع تقاضای سویا
=تغییر قیمت ذرت IF THEN ELSE (نسبت تقاضا به موجودی ذرت <1, 1, نسبت تقاضا به موجودی ذرت)* (۱+تغییر قیمت جهانی ذرت)*(IF THEN ELSE(زمان>63,نسبت تغییر نرخ ارز , ۱+تورم ماهانه)) *قیمت ذرت)-قیمت ذرت
هزینه تولید جوجه* ۱٫۲۳ =قیمت جوجه *(نسبت تقاضا به موجودی جوجه)^ ۲٫۳۱
جوجهریزی مرغ گوشتی=MAX(MIN(جوجه موجود, ظرفیت مرغداری های فعال –تعداد جوجه های در حال رشد),۰)
تغییر وزن مرغ گوشتی= (تابع وزن استاندارد*(درصد استفاده از خوراک پلت-۰٫۲۵)+( ۱-(درصد استفاده از پلت-۰٫۲۵))*تابع وزن معمولی)+(ضریب تکنولوژی تولید-۱)-میانگین وزن مرغ زنده
میزان ذخیره سازی گوشت مرغ =IF THEN ELSE (قیمت گوشت تازه<کمینه قیمت مرغ مصوب:OR:مصرف مرغ <نرخ تولید مرغ,MIN(نرخ تولید مرغ-مصرف مرغ, ۶۰۰۰۰-موجودی سردخانه ها), ۰)
واردات گوشت مرغ = IF THEN ELSE(موجودی سرخانهها<10000 :OR: SMOOTH(قیمت مرغ تازه>بیشینه قیمت مرغ, ۲), MAX(1000-موجودی سردخانه, ۰), ۰)
تغییر قدرت خرید = (درآمد سرانه(Time)/شاخص بهای کالا(Time))/(درآمد سرانه(Time-1)/شاخص بهای کالا(Time-1))
هزینه تولید هر کیلوگرم گوشت = (ضریب تبدیل*قیمت یک کیلو گرم دان)+هزینه های جانبی[۱۵]+(قیمت جوجه/میانگین وزن مرغ زنده)
مصرف دان ماهانه مرغ گوشتی =ضریب تبدیل*میانگین وزن زنده*(۳۰/میانگین زمان پرورش)
/ ۱۰۰۰
آمار موجود در مورد مصرف دان مرغ مادر بر اساس تعداد تخم مرغ یا تعداد جوجه تولیدی بوده است (۳۵ کیلو گرم به ازای ۱۰۰ جوجه). بر این اساس فرمول مصرف دان مرغ مادر بدین شکل میباشد.
مصرف کلی دان = مصرف دان ماهانه مرغ گوشتی + ((تعداد تخم مرغ ماهانه*۳۵/۱۰۰) *۱٫۱۹/۱۰۰۰)
نسبت تغییر نرخ ارز = (نرخ ارز(Time)/نرخ ارز(Time-1))
نرخ تورم ماهانه = (شاخص بهای کالا(Time)- شاخص بهای کالا (Time-1))/ شاخص بهای کالا (Time-1)
۴-۸ نمودار جریان مدل
شکل ۴-۲۳ نمودار جریان
۴-۹ شبیه سازی مدل
در این گام مدل را شبیه سازی کرده و میزان هماهنگی آن را با نتایج واقعی میسنجیم. تمامی متغیر های برونگرای مدل دارای روندی افزایشی میباشند )مانند نرخ رشد جمعیت، نرخ تورم، نرخ جوجه ریزی(، پس هرگونه نوسانی که در مدل به وجود بیاید ناشی از ساختار داخلی و روابط متقابل بین متغیرها میباشد. با توجه به اینکه بسیاری از آمارهای موجود سالانه بوده و برای بکارگیری در این مدل به ماهانه تبدیل شده است، نوسانات موجود در مدل پایه توجیه پذیر است یا حداقل دلیلی برای عدم وجود این نوسانات وجود ندارد.
۴-۱۰ اعتبار سنجی مدل
در این بخش برخی از مهمترین آزمونهایی که روی مدل انجام شده است به عنوان آزمون روایی ارائه می شود.
۴-۱۰-۱ آزمون کفایت مرزهای مدل
در مدل ارائه شده همه متغیرهای تصمیم گیری، اطلاعاتی، مواد و مالی که در مرغداریها گوشتی، مادر و شرکت های پشتیبانی طیور وجود داشته اند آورده شده و به عنوان متغیرهای درونزا در مدل فرموله شده اند. همچنین متغیرهای تاثیر گذار روی قیمت مرغ نظیر میزان تقاضا به عنوان متغیرهای درونزا معرفی شده اند (که از متغییرهای برونزایی مانند میزان درآمد و شاخص بهای کالا تاثیر میپذیرند). اما بخش عمدهای از متغیرهای موثر روی تقاضا که از تراکنشهای موجود در جامعه تاثیر میپذیرند، مانند روند میل به مصرف گوشت سفید نسبت به گوشت قرمز، فرهنگ جامعه در مصرف گوشت در مدل آورده نشدهاند. در مورد میزان جوجهریزی مرغ مادر نیز از آمارهای دقیق جوجهریزی و پیش بینی های دقیق که بیش از ۵ درصد خطا ندارد، استفاده شده است. در کل مرز مدل از یک سو به میزان این آمار و از سوی دیگر به بازار مصرف مرغ محدود شده است.
۴-۱۰-۲ آزمون ساختار
در این بخش تطابق مدل با واقعیت در مراحل تصمیم گیری و قوانین موجود فیزیکی بررسی شده است. متغیرهای تعریف شده برای تصمیم گیری مدیران و تاثیر آنها روی رفتار مدل کاملا در مراحل بحرانی با واقعیت تطابق داشته و این موضوع از رفتار مدل در این مواقع و همین طور با نظرسنجی از خبرگان به تائید رسیده است. همچنین منابع مورد نیاز برای بروز رفتار متغیرها مانند ظرفیت، قیمت نهاده ها و موجودی در مدل فرموله و لحاظ شده است.
۴-۱۰-۳ آزمون حالت حدی
در این بخش رفتار متغیرها در حالت حدی مورد بررسی قرار گرفته است. منفی نشدن متغیرهای حالت و جهت حرکت اطلاعات و مواد بر اساس مفروضات مدل نیز از جمله موارد بررسی شده در این بخش بوده و رفتار متغیرها این وضعیت را تائید می کند. همچنین برای جلوگیری از رفتار غیر منطقی متغیرها در حالت های بینهایت، ظرفیت ها برای متغیر های حالت و نرخ تعریف شده است.
۴-۱۰-۴ آزمون ابعاد
این آزمون به منظور تعیین یکای متغیرها و هماهنگی آنها با واقعیت انجام می شود که در مورد متغیرهای مدل انجام شده و با توجه به وجود ضرایب مورد نیاز مانند ضریب تبدیل مصرف دان برای هر جوجه، نسبت وزن مرغ زنده به آماده، تخم مرغ نطفه دار به جوجه و قیمت مرغ زنده به آماده و… تبدیلها به موقع انجام شده و واحد متغیرها با واقعیت تطابق دارد.