در این تحقیق بانکهای تعریف عام و مؤسسات مالی و اعتباری تعریف خاص میباشد .
مؤسسات مالی و اعتباری و بانک مرکزی
تعریف مؤسسات مالی و اعتباری
موسسه مالی و اعتباری نهادی اقتصادی است که وظیفههایی چون تجهیز و توزیع اعتبارات، عملیات اعتباری، عملیات مالی، نقلوانتقال وجوه، قبول امانات، نگهداری سهام و اشیای قیمتی مشتریان، انجاموظیفه قیمومیت و ولایت برای مشتریان، انجام وکالت خرید یا فروش را بر عهده دارند . (دانشنامه ویکی پدیا)
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
اهداف مؤسسات مالی و اعتباری
اهداف مؤسسات مالی و اعتباری بهطور خلاصه و عام موارد ذیل میباشد .
تجهیز منابع (سرمایه و اندوختههای سرگردان)و هدایت آنها به فعالیتهای مولد در بخشهای مختلف بازرگانی، تولیدی و خدماتی و مسکن و ساختمان ،
سبقت از رقبا در بازار پول و سرمایه از طریق شناسایی فرصتها و تهدیدها و بهرهبرداری مناسب و بهینه فرصتها ،
فراهم آوردن سود بالاتر برای سپردهگذاران و سهامداران ،
بسط و گسترش بازار هدف و افزایش روزمره فعالیتهای تجاری، تولیدی و خدماتی، از طریق انجام فعالیتهای اعتباری و اعطای تسهیلات ،
ارائه خدمات پولی کارآمد به دارندگان منابع مالی ، کارآفرینان و متقاضیان ،
ارائه خدمات نوین به مردم با دقت، سرعت و سهولت، بهمنظور رفاه حال و صرفهجویی وقت مشتریان ،
توسعه، عرضه و خلق ابزارهای نوین و شناسایی و اجرای شیوههای جدید تجهیز و تخصیص منابع ،
بهرهبرداری و استفاده بهینه از فرصتهای محیطی، جهت حفظ و افزایش سرمایههای مشتریان و سهامداران ،
کسب اعتبار و حسن شهرت در کلیه فعالیتها و ایجاد زمینههای لازم جهت رشد کمی و کیفی جهت تبدیل به بانک ،
فعالیت و مشارکت در رشد و شکوفایی اقتصادی کشور،
توسعه فرهنگ کسبوکار خصوصی ،
بانک مرکزی
بانک مرکزی به نهادی اطلاق میشود که مسئولیت کنترل سیستم پولی کشور را عهدهدار است. بانک مرکزی یک بانک تجاری نیست و نرخ بهره، میزان پول در گردش، تورم و حتی بیکاری و توزیع درآمد را میتواند در اهداف فعالیت خود قرار دهد. در برخی از کشورها (مثلاً ایران) این بانک بهعنوان بازوی پولی دولت عمل میکند، ولی در برخی از کشورها این بانک مستقل از دولت و سیاستهای دورهای دولتها به اهداف کلان خود میپردازد. درجه استقلال بانکهای مرکزی از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. (دانشنامه ویکیپدیا)
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۱۸ مردادماه ۱۳۳۹ تأسیس گردید. برخی از وظایف بانک مرکزی عبارتاند از حفظ ارزش داخلی و خارجی پول ملی کشور، انتشار اسکناس و ضرب سکههای فلزی رایج کشور، تنظیم مقررات مربوط به معاملات ارزی و ریالی، نظارت بر صدور و ورود ارز و پول رایج کشور، تنظیمکننده نظام پولی و اعتباری کشور، نظارت بر مؤسسات اعتباری و… ، رسالت اصلی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بر آن است که با اجرای سیاستهای پولی و اعتباری شرایط مساعد برای پیشرفت اقتصادی کشور را فراهم سازد و در اجرای برنامههای مختلف اعم از برنامههای تثبیت و توسعه اقتصادی پشتیبان دولت باشد.(درگاه بانک مرکزی)
انواع بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری
بر اساس آخرین اطلاعات مندرج در سایت بانک مرکزی طبقهبندی بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری به شرح ذیل میباشد:
بانکهای تجاری دولتی:ملی ، سپه ، پستبانک .
بانکهای تخصصی دولتی:توسعه صادرات ، صنعت و معدن ، کشاورزی ، مسکن ، توسعه تعاون .
بانکهای غیردولتی:اقتصاد نوین ، کارآفرین ، سامان ، پاسارگاد ، سرمایه ، سینا ، شهر ، دی ، انصار، تجارت ، رفاه کارگران ، صادرات ایران ، ملت ، حکمت ایرانیان ، گردشگری ، ایرانزمین ، قوامین ، خاورمیانه .
بانکهای قرضالحسنه:قرضالحسنه مهر ایران ، قرضالحسنه رسالت .
مؤسسات اعتباری:
بانکهای مشترک ایرانی- خارجی:بانک تجاری ایران و اروپا ، تعاون منطقه اسلامی،المستقبل،استاندارد چارترد .
سایر بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری غیرمجاز .
رقابت بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری در جذب منابع
بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری از طریق انجام عملیات بانکی به جذب منابع مالی میپرداختند با توسعه روزافزون فنّاوری و صنعتی شدن در جذب منابع مالی تغییرات چشمگیری به وجود آمده بهنحویکه شبکههای خودکارسازی بانکی و بانکداری اینترنتی یکی از مهمترین راههای تجهیز منابع مالی برای بانکها و مؤسسات مالی شدهاند. امروزه بانکها برای افزایش قدرت نقدینگی و بالا بردن کیفیت خدمات خود، خدمات مالی غیر بانکی نیز به مشتریان ارائه میکنند و با خرید سازمانهای کارگزاری مانند شرکتهای بیمه و معاملات ملکی در بازارهای غیررسمی نیز فعالیت میکنند در حال حاضر به دلیل وجود رقابت بین بانکها و مؤسسات مالی برای جذب بیشتر منابع، تسلط بر مؤلفههای مؤثر بر تجهیز منابع مالی اهمیت ویژهای یافته است .
جذب منابع
مفهوم جذب منابع
جمع آوری سپردههای در دست مردم و سرگردان و در یا سایر بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری رقیب را توسط یک واحد مالی (بانک / موسسه مالی و اعتباری)بهمنظور افزایش سهم از منابع را جذب منابع مینامند .
مفهوم تعیین اهداف جذب منابع
تعیین اهداف جذب منابع به هدفگذاری برای هر یک از شعبههای یک موسسه مالی و اعتباری بهمنظور جذب سپردهها در دورهای مشخص اطلاق میشود .
عوامل مؤثر برجذب منابع
در یک تقسیمبندی کلی عوامل مؤثر برجذب منابع را میتوان به دودسته زیر تقسیمبندی نمود: